Platane još na svom mjestu – gradonačelnik sad pokazao interes za očuvanje drveća

Platane još na svom mjestu – gradonačelnik sad pokazao interes za
očuvanje drveća

Građanska incijativa za očuvanje platana i danas ujutro od šest sati dežurala je u Nazorovoj ulici gdje se, kako su i očekivali, nisu pojavili djelatnici “Zelenila”. Ulica nije bila zatvorena za promet niti je “gradilište” ograđeno tako da vjerojatno niti danas stanovnici Nazorove neće čuti zvuk pila.

Prosvjednici su pak uvjereni da će njihov čvrsti stav da očuvaju platane dok se ne pokuša pronaći drugo rješenje ipak djelovati na gradske vlasti da privremeno odustanu od rezanja drveća. Kako doznajemo, gradonačelnik Damir Jelić jučer je kontaktirao predstavnike prosvjednika te je ostavio mogućnost da se odgodi rušenje platana i pokuša iznaći rješenje koje bi ipak moglo sačuvati drveće u Nazorovoj.

Po riječima predstavnika Građanske inicijative, iz dana u dan je očitije da postoji tehnička mogućnost da se cijeli projekt izvede na način koji bi sačuvao stoljetno drveće, a pritom ne bi bitno poskupio projekt. Nema, smatraju prosvjednici, praktičnog istraživanja koje bi pokazalo što bi se dogodilo s drvećem da se odreže manji dio korijena dok postojeću “studiju” ne smatraju vjerodostojnom.

– Manjim izmicanjem kanalizacije sačuvao bi se dio korijena dok se platane naknadno uvijek mogu srušiti ako se zaista pokaže da ugrožavaju prolaznike, odnosno predstavljaju problem. Naopaka je priča da se prvo sruše, smatraju u Građanskoj inicijativi.

Za slučaj platana u Nazorovoj zainteresirali su se i stručnjaci s Agronomskog fakulteta i Društva krajobraznih arhitekata pa se narednih dana očekuju i prva neovisna stručna mišljenja.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest