Radovi u Nazorovoj kreću 16. svibnja – platane ako prežive, živjet će i dalje

Radovi u Nazorovoj kreću 16. svibnja – platane ako prežive, živjet
će i dalje

Radovi na rekonstrukciji kanalizacije u Nazorovoj ulici počet će 16. svibnja, onako kako je planirano te je rok dovršetka 100 dana. Sredstva za realizaciju ovog projekta u potpunosti pokrivaju Hrvatske vode stoga se moramo držati rokova, inače će nam ova investicija propasti, a apsolutno je jasno kako za stanare Nazorove ulice obnova kanalizacijske mreže predstavlja prijeku potrebu. Tu nema alternative, jer se radi o podizanju kvalitete života sugrađana, što je prioritet rada gradske uprave, konačna je odluka Grada koju je danas medijima prenijela dogradonačelnica Marina Kolaković.

To znači da će investicija ići po zacrtanom projektu dok su sporne jedino platane. U radove se kreće bez obzira na sve, pa čak i bez obzira na stručno mišljenje ekspertnog tima koji će kroz koji dan biti izrađeno, a ako platane prežive, odnosno ne budu se počele sušiti i pritom ne budu ugrožavale prolaznike živjet će i dalje. Donešen je zaključak da se ne ide u rušenje (što je i obećanje dogradonačelnice) dok se ne izradi elaborat o stabilnosti stabala u fazi iskopa što do sada nije izvršeno. Rok za izradu elaborata je tjedan dana i određen je od strane Grada. Iako je najavio svoj dolazak, danas na sastanku ponovno nije bilo gradonačelnika Damira Jelića.

Kako bi čitatelji imali bolju sliku o svemu prenosimo u cijelosti oba priopćenja…

Priopćenje Grada

Danas je u Kabinetu gradonačelnika održan sastanak s predstavnicima civilne inicijative koji se zalažu za očuvanje platana u ulici Vladimira Nazora uslijed rekonstrukcije kanalizacije. Na sastanku su prisustvovali zamjenica gradonačelnika Marina Kolaković sa suradnicima te ispred inicijative Denis Frančišković, predsjednik ekološke udruge Pan i Davor Petračić, dipl.ing.građ. Na sastanku su se predstavnici Grada i ove građanske inicijative usuglasili da je kanalizacija u Nazorovoj ulici apsolutno potrebna, a što se tiče problematike platana, odnosno njihovog rušenja ili ostanka, postignut je slijedeći kompromis: uvažavajući mišljenje civilnog društva, uz napomenu kako su svi zakonski uvjeti u potpunosti poštovani i zadovoljeni, a procedura oko ishođenja potrebnih dozvola u potpunosti ispoštovana, Grad je predložio da gradsko Povjerenstvo za zaštitu okoliša i zelenih površina da mišljenje na elaborat Smjernice krajobraznog uređenja kojeg je izradila licencirana krajobrazna arhitektica, upravo za potrebe rekonstrukcije kanalizacije, a koje se odnosi na utjecaj radova na korijenski sustav platana, koje pak predstavnici civilne inicijative osporavaju. Nakon što ovo povjerenstvo donese mišljenje, oformit će se komisija koju će pored predstavnika Grada, ViK-a , Zelenila te stručnjaka iz ostalih relevantnih područja, činiti i predstavnici ove inicijative, odnosno stručnjaci koje oni predlože. Za sada, platane ostaju na svom mjestu, dok ta komisija ne donese mišljenje po pitanju njihovog ostanka ili uklanjanja. Predstavnici građanske inicijative do ponedjeljka, 9. svibnja 2011.g. moraju dostaviti popis imena osoba koje će sudjelovati u radu komisije. Bez obzira na zaključke koje će donijeti komisija sastavljena od stručnjaka, a mora ih donijeti do 16.svibnja 2011.g., radovi na rekonstrukciji kanalizacije u Nazorovoj ulici počinju upravo 16.svibnja 2011.g., onako kako je planirano te je rok dovršetka 100 dana. Sredstva za realizaciju ovog projekta u potpunosti pokrivaju Hrvatske vode, stoga se moramo držati rokova, inače će nam ova investicija propasti, a apsolutno je jasno kako za stanare  Nazorove ulice obnova kanalizacijske mreže predstavlja prijeku potrebu. Tu nema alternative, jer se radi o podizanju kvalitete života sugrađana, što je prioritet rada gradske uprave. Informacije je dostavile zamjenica gradonačelnika gđa. Marina Kolaković.

Priopćenje Građanske inicijative slijedom aktualne situacije oko rekonstrukcije Nazorove ulice i rušenja drvoreda platana, danas je u prostorijama Grada održan sastanak predstavnika Građanske inicijative za spas platana i Ekološkog društva Pan s dogradonačelnicom Kolaković. Usprkos najavama i očekivanjima, sastanku nije nazočio gradonačelnik Jelić.

Tijekom sastanka razmatrale su se razne mogućnosti rješavanja problema te je dogovoreno osnivanje ekspertnog tima koji bi osim predstavnika Grada i nadležnih tvrtki, činili i stručnjaci predloženi od strane Građanske inicijative i Eko Pana.

Zaključak je da se ne ide u rušenje (što je i obećanje dogradonačelnice) dok se ne izradi elaborat o stabilnosti stabala u fazi iskopa što do sada nije izvršeno. Rok za izradu elaborata je tjedan dana i određen je od strane Grada.

Uz izradu elaborata o stabilnosti stabala u fazi iskopa potrebno je po mjerodavnim i cijenjenim osobama iz struke procjeniti visinu štete koja će nastati na korijenskoj masi, kao i snimanje nastale štete u fazi iskopa uz mogućnost primjene racionalnih metoda zaštite i liječenja korijenja.

Ostale mjere koje su predložene od strane predstavnika Građanske inicijative i Eko Pana: – Izmicanje trase za 1 metar prema  sjeveru u fazi građenja, uz izmještanje plinovoda što bi značajno sačuvalo korijensku masu,  a minimalno povećalo troškove ili ih možda smanjilo,  s obzirom da ne bi bilo potrebno vaditi staru cijev.Tako bi platane preživjele izvedbu kanalizacije.

– Nakon izvedbe kanalizacije pričekati lisni period i utvrditi stvarnu štetu, a s rušenjem platana ne treba brzati jer je to krajnje i neželjeno rješenje. U međuvremenu bi se redovno pratilo stanje stabala.

Nažalost, nema vremena za izradu novog tehničkog rješenja odvodnje koje bi uključivalo ugradnju druge cijevi ili izmjenu trase.

Obećano je izdavanje rješenja za postavljanje stola u Nazorovoj ulici u svrhu potpisivanja peticije, koje do ovog trenutka još nije stiglo pa će se s peticijom u Nazorovoj početi najkasnije sutra ujutro.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest