Vrbanićev perivoj – i danas radionice za najmlađe i vožnja fijakerom

Vrbanićev perivoj – i danas radionice za najmlađe i vožnja
fijakerom

U organizaciji Javne ustanove Natura Viva, Vrbanićev perivoj ovog je vikenda ispunjen sadržajima, druženjem i zabavom. U sklopu manifestacije ”Živjeti s parkom”, održane su brojne radionice za djecu i mlade, a svi oni željni stjecanja novih znanja i iskustva, na istom će mjestu iste radionice moći posjetititi i u njima sudjelovati i danas (subota) od 10 sati.

Članovi udruge BIOM iz Zagreba, na svom su štandu školarcima odgovarali na pitanja vezana uz ptice, poput rode, čiope ili lastavice, a djeci je najzanimljivije bilo gledati na mikroskopu beskralježnjake, iz uzorka uzetog iz Korane.

O životu vila i zašto su toliko posebne, moglo se saznati na kreativnoj radionici ”Život vila”, a u sklopu glazbeno-plesne radionice ”Vilinsko kolo”, i zaplesati.

Likovna radionica ”Crtajmo prirodu”, namjenjena za djecu nižih razreda osnovne škole, za glavni cilj imala je unapređenje percepcije okoline kroz crtanje i upotrebu boja kod najmlađih školaraca.

Izraziti se moglo i glinom, i to u sklopu keramičke radionice Nele Zovko, gdje su se izrađivali raznobojni listići,a veselo je bilo i u sklopu radionice ”Svijet šišmiša”, za koju su djeca pokazala velik interes. Osim što se moglo saznati da šišmiši nisu slijepi i ne zalijeću se u kosu, djeca su imala priliku i izrađivati kućice za šišmiše te, s povezom na očima, pokušati se orijentirati u prostoru samo putem zvuka.

U projekt se uključila i Udruga za kreativni razvoj Domaći, čiji su članovi u suradnji s gošćama iz Slovenije, izradili stazu od prirodnog materijala, na kojoj se smjelo hodati samo bosim nogama, da bi se osjetila priroda u punom smislu riječi. Izradili su i maštovita, ptičja gnijezda, a postavljene su i različite instalacije za zvukove.

Uz radionice, dodatni sadržaj činili su i edukativni štandovi na kojima su zainteresirani mogli saznati sve zanimljivosti vezane uz Nacionalni park Sjeverni Velebit i ljepote Velebita općenito, kao i štand na kojem se osim izloženih jaja prepelice, mogla dobiti svaka informacija o ovoj ugroženoj vrsti ptica.

Posjetitelji su mogli razgledati i park iz fijakera, što je upotpunilo doživljaj čitave manifestacije.

U ozbiljnijem tonu, o okolišu se nastavilo raspravljati na stručnom skupu u hotelu Srakovčić, u 11 sati, gdje su održana predavanja o Vrbanićevom perivoju, parkovnim površinama u Murskoj Soboti, te mogućnostima korištenja zaštićenih površina na primjeru Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Gosti ovog stručnog skupa bili su prvi tajnik Veleposlanstva Kraljevine Španjolske, Jose Pedro Torrubia Asenjo, župan Murske Sobote Anton Štihec, Famul Stuart iz Škole primjenjenih umjetnosti Ljubljana i Milan Nekić, ravnatelj Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest