Izmjene GUP-a i PUP-a: Koliko su dobri pokazat će vrijeme i interes investitora

Izmjene GUP-a i PUP-a: Koliko su dobri pokazat će vrijeme i interes
investitora

Preseljenje gradske “Toplane” u naselje Drežnik, daljnji razvoj Banije kao industrijske zone te desna obala Korane zamišljena kao  sportsko – rekreacijska zona glavne su smjernice izmjena Generalnog urbanističkog plana (GUP) koji je izglasane na sjednici Gradskog vijeća prije nekoliko dana.

– Posao je bio izrazito kompleksan, trajao je preko dvije godine i ovoj se gradskoj upravi ne može zamjeriti da je u njega ušla brzopleto. Zagreb, primjerice, svoj GUP mijenja svakih par mjeseci. Najveći problem dosadašnjeg GUP-a bio je njegov radikalni stav po kojem je industrija prebrisana s Banije, a zanemaren je vremenski okvir. Izmjenama smo  sagledali želje investitora, da odluče žele li ostati ili naći novu lokaciju, kazala je u Gradskom vijeću  Brankica Petrović iz tvrtke ADF koja je izrađivala izmjene GUP-a  i Prostornog plana Grada Karlovca. Oba dokumenta donesena su jednoglasno dok je najviše primjedbi imao SDP-ovac Mladen Rakočević. Zamjerio je  što GUP, po njegovom mišljenju, nije dobio zadatak da se više pogoduje investitorima. To se, kaže Rakočević, posebno odnosi na planove nižeg reda.

– Trebalo je više pogodovati investitorima, čak i na štetu struke. Kad mi arhitekti počnemo piliti svoje, konzervatori svoje, to vam je “zbogom investitori”. Novi GUP je korak naprijed i ja ću ga podržati, ali bojim se da postoje neke stvari u njemu koje sublimirano odbijaju investitore, rekao je Rakočević i to ilustrirao primjerom “derutne kućica u “Zvijezdi” koja će se raspasti  dok investitor za nju provede arhitektonsko – urbanistički natječaj i dobije stručnu podlogu.” U HDZ-u i njegovi koalicijski partneri na vlasti, međutim, ne misle tako. Uvjereni su da će novi GUP biti pokretač gospodarstva.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest