Aktivan vikend karlovačkih GSS-ovaca – otišli na tečaj a završili u potrazi za nestalima

Aktivan vikend karlovačkih GSS-ovaca – otišli na tečaj a završili u
potrazi za nestalima

Opušteni tečaj članova Gorske službe spašavanja u Lici na kojem su ovog vikenda sudjelovali i članovi karlovačke Stanice pretvorio se u akciju potrage za nestalim osobama.

Tako je, nažalost, teorijski dio kojeg redovito pohađaju vrijedni gorski spasitelji u sekundi postao itekako praktičan u borbi s vremenom kako bi se spasili ljudski životi. Naime, dok su četiri karlovačka GSS-ovca bila na tečaju za voditelje potražnih akcija, GSS je alarmiran da su nestale dvije osobe, jedna osoba u selu Medak, dok je jedna starica nestala na području Ličkog Lešća. Kako saznajemo od karlovačkih GSS-ovaca, Karlovčani su se odmah uključili u akciju i to dva vodiča s potražnim psima no uspjeh je bio polovičan. Osoba kod Medaka je pronađena dok se za staricom još uvijek traga.

U isto vrijeme veći tim Karlovčana od 10 GSS-ovaca boravio je na Sjevernom Velebitu gdje su imali redovitu stijensku vježbu.

– Vježba je održana u dvije etape. Prvog dana u blizini Lubenovca pokazivale su se i izvježbavale tehnike izrade čvorova, sidrišta, razne tehnike podizanja i spuštanja unesrećenog, tehnike transporta unesrećenog, podizanje i spuštanje pomoću vitla, izvijestili su iz karlovačke Stanice dok je drugi dan bio posvećen vježbi spašavanja unesrećenog sa stijene Velikog Kozjaka.

Vježba se je sastojala u nekoliko etapa, izrade gelendera i sidrišta na vrhu stijene te drugog sidrišta u donjoj polovici stijene, transport spasioca do unesrećenog, zbrinjavanje unesrećenog na stijeni, osiguravanje u marinerovoj nosiljci te spuštanje i transport do planinarskog puta na dnu stijene.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest