Nastavlja se borba za spas platana, no drvored na tom mjestu mora ostati

Nastavlja se borba za spas platana, no drvored na tom mjestu mora
ostati

Još jedan sastanak predstavnika Grada i gradskih tvrtki s izvođačima radova u Nazorovoj i predstavnicima Građanske inicijative završio je, donekle, pat pozicijom. Konkretnih zaključaka nije bilo, u ovoj fazi ih i ne može biti, no veseli činjenica da se čini kako s obje strane postoji želja i volja da se platane sačuvaju.

Na “stolu” su razne opcije, no čini se kako je u ovom trenutku ipak najbliže provedbi ona po kojoj će se u radove krenuti prema ranijem projektu, no uz maksimalan trud da se platane zaštite i da se izbjegne njihovo rušenje. Građanska inicijativa svakako bi željela više, a vremena da pokažu postoje li i druge, zakonski i materijalno opravdane opcije, imat će vjerojatno do kraja svibnja, jer po najnovijim informacijama početak radova može se odgađati do maksimalno 1. lipnja. Kako god bilo, ipak je riječ o pobjedi građana i Građanske inicijative, jer odustalo se od ideje da se platane unaprijed sruše. No, treba razmišljati i što o tome ako se platane ipak sruše zbog prevelike oštećenosti, a u tom smislu treba istaknuti da je danas nekoliko govornika istaknulo potrebu da u tom slučaju na tom mjestu budu zeleni otoci – drvored će, pak, morati ostati.

– Jedino pitanje je koje će drveće tamo biti i što će biti u njegovom okolišu. No, ne dolazi u obzir da se tamo napravi nešto drugo i za to se javnost ne mora brinuti. Drvored kao cjelina i kao pojam je zaštićen. Možda se ne mogu spasiti platane, ali na tom mjestu onda mora biti novi drvored – kazala je ovlaštena krajobrazna arhitektica, mr. Ivanka Mlinarić.

Građanska inicijativa, pak, priprema i vlastitu studiju, koju vrši dr.sc. Antun Alegro, a koji je već naglasio kako je platana iznimno otporno drvo koje može preživjeti i u slučaju da se ošteti 40-ak posto korijenske mase.  Predloženo je i izmještanje cijevi za 1,20 do dva metra sjeverno, no izvođači tvrde kako zbog kompletnog sustava kanalizacije time ne bi bilo postignuto ništa. Ipak, kao primjer uspješno obavljenih radova i svojevrsnog “presedana”, ekolozi i građani spomenuli su primjer Smičiklasove ulice, u kojoj je drveće spašeno unatoč sličnih radova.

Gradonačelnik Jelić naglasio je kako Grad svakako želi spasiti platane, ali u skladu s mišljenjem struke i nezanemarivim problemom financijskih mogućnosti, kao i maksimalnu brigu o ljudskim životima.

– To vrijedi i za radnike na gradilištu, kao i za djecu i prolaznike nakon dovršetka radova. Ja se neću staviti na ovu ili onu stranu i neću se gurati u struku, ali zato moramo sjesti zajedno, vidjeti sve opcije i struka mora donijeti konačnu odluku – rekao je Jelić. Prvi korak prema tome učinjen je nakon ovog sastanka, kada su izabrani predstavnici svih strana ostali još nekoliko minuta na zatvorenom sastanku, kako bi odlučili o daljnjim koracima.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest