Domagoj Švegar predao kaznenu prijavu protiv Jelića zbog zemljišta u Grabriku

Domagoj Švegar predao kaznenu prijavu protiv Jelića zbog zemljišta
u Grabriku

Kao što je i najavio, Domagoj Švegar i Antikorupcijska inicijativa danas su  Državnom odvjetništvu u Karlovcu predali kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Karlovca Damira Jelića, Vladimira Severa te odgovornih osoba za koje smatraju da su svojim potezima kod prodaje zemljišta u Grabriku tvrtki Centar gradnja navodno oštetile Grad Karlovac. Kako je rekao Švegar, kaznena prijava i navodne dokaze predao i Državnom odvjetništvu u Zagrebu. Na upit zašto odgovorio je “za svaki slučaj”.

Švegar kaže da su prikupili dokaze da je Vladimir Sever bio stvarni vlasnik “Centar gradnje” koja je od Grada Karlovca kupila predmetno zemljište. Vladimir Sever je krajem veljače 2008., dodaje Švegar, dakle svega nekoliko dana prije objave natječaja, sa samo 20 tisuća temeljnog kapitala osnovao tvrtku, a tu istu tvrtku je tri mjeseca kasnije prodao za iznos od 16 milijuna kuna i to prije nego li je Gradu Karlovcu uopće isplaćen novac za zemljište.

– S obzirom na činjenice da je zemljište u Grabriku kupljeno od Grada za 8.817,300,00 kuna, te da je osnivački kapital “Centar gradnje” iznosio 20 tisuća kuna, nameće se zaključak da je u roku od samo tri mjeseca zemljište u Grabriku udvostručilo svoju vrijednost, jer u svibnju 2008. je građevinska tvrtka F.K.T. d.o.o. kupila “Centar gradnju” za 16 milijuna kuna, od čega je bila dužna isplatiti 8.817,300,00 kuna Gradu Karlovcu, a 7.182.700,00 kuna na osobni račun Vladimira Severa u Splitskoj banci. Dakle, u roku kraćem od 100 dana, Vladimir Sever je na uloženih 20.000,00 kn zaradio 7.182.700,00 kn, rekao je Švegar.

Riječi gradonačelnika Damira Jelića na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća o navodno dobroj cijeni koju je Grad postigao po Švegaru padaju u vodu i postaju te još jedna u nizu obmana, koje se vezano za ovaj slučaj pokušava servirati javnosti. Osvrnuo se i na detalj da je natječaj prodaju vrijednu više milijuna objavljen u Karlovačkom tjedniku. Kako kaže, to je kao da on prodaje svoj stan te da prodaju oglasi papirićem na vratima.

– Dakle, smatramo da postoji osnovana sumnja da su odgovorne osobe u Gradu Karlovcu na čelu s Damirom Jelićem pogodovale Vladimiru Severu te mu omogućile kupnju zemljišta u Grabriku po cijeni znatno nižoj od realne, čime je proračun grada Karlovca oštećen za višemilijunski iznos. Vjerujem da smo institucijama pravne države osigurali više no dovoljno materijala i dokaza za pokretanje službene istrage te očekujem da će Državno odvjetništvo Republike Hrvatske poduzeti sve zakonom predviđene radnje i da će protiv Damira Jelića, Vladimira Severa i ostalih odgovornih osoba pred nadležnim sudom pokrenuti kazneni postupak kako bi osumnjičenici bili kažnjeni po zakonu, a Gradu Karlovcu nadoknađena materijalna šteta, zaključio je Švegar.

Švegar i njegovi suradnici koji praktički rade kao građani – istražitelji a koji su prije par mjeseci otvorili tzv. antikorupcijski mail i zaprimaju prijave građana, najavljuju nove akcije. Švegar je rekao kako trenutno rade prikupljaju dokaze koji bi navodno mogli kompromitirati bivšeg gradskog pročelnika za imovinske poslove Željka Pakšeca.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest