Pod minama još 23 kvadratna kilometra: Vučić se nada “čistoj” Županiji do 2015.

Pod minama još 23 kvadratna kilometra: Vučić se nada “čistoj”
Županiji do 2015.

U Karlovačkoj županiji još su uvijek ostala 23 kvadratna kilometra minskih polja i oko 70 kvadratnih kilometara područja koje spada u minski sumnjivo. Želja je da od mina bude čista do 2015. ili 2016. godine, pa nam je svaka pomoć Vlade, HCR-a i donatora dobrodošla – izjavio je župan Ivan Vučić prilikom današnjeg posjeta Karlovačkoj županiji Savjetodavnog odbora ITF-a, međunarodne fondacije za razminiranje i pomoć žrtvama mina.

ITF je u Hrvatskoj prisutan od 1999. godine i dosad je za Hrvatsku utrošio skoro 67 milijuna američkih dolara, od čega samo lani 4,4 milijuna.  Ukupno je uz pomoć Fonda pregledano i očišćeno 29,8 kvadratnih kilometara površine, gdje je pronađeno točno 6.176 mina i 2.224 neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Uz predstavnike donatora i veleposlanstva država koje novčano pomažu čišćenje Hrvatske od mina, u posjetu Karlovačkoj županiji bili su direktor ITF-a Dorijan Maršić, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Zdravko modrušan, te saborska zastupnica Đurđa Adlešič, upraviteljica Zaklade “Hrvatska bez mina” i članica Izvršnog odbora ITF-a.

– Mine se još uvijek nalaze u čak 12 hrvatskih županija. možemo reći da još svaki peti stanovnik Hrvatske živi na minski sumnjivom prostoru, ali isto tako treba naglasiti da je Hrvatska sigurna zemlja za gospodarstvo i turizam, jer smo tako odredili prioritete čišćenja – rekla je Adlešič.

Predstavnici Savjetodavnog odbora ITF-a otišli su u posjet Josipdolu, obišavši radove na razminiranju i pretraživanju područja između zaselaka Plivelići i Kokani, površine 337.874 kvadrata. Kasnije bi trebali otići do Generalskog Stola gdje će biti upriličena predstava kazališta Daska iz Siska naziva “Ne, ne mine”.

Kaportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest