Udruga DICPDITI obilježila Dan oboljelih od neuromuskularnih bolesti

Udruga DICPDITI obilježila Dan oboljelih od neuromuskularnih
bolesti

Udruga osoba s invaliditetom dječje i cerebralne paralize, distrofičara i osoba s tjelesnim invaliditetom grada Karlovca i Karlovačke županije i ove je godine obilježila Nacionalni dan osoba oboljelih od neuromuskularnih bolesti.

“I Vaše srce je mišić” slogan je pod kojim se već tradicionalno obilježava ovaj dan, a za cilj ima prvenstveno skrenuti pažnju javnosti i podići svijest o neuromuskularnim bolestima, kao i posljedicama koje ove progresivne bolesti izazivaju. “Najpoznatija” i najučestalija neuromuskularna bolest današnjice je mišićna distrofija. To je progresivna bolest koja izaziva otežanu pokretljivost, a kod 70% osoba trajnu vezanost za invalidska kolica, uz to i teške komplikacije vezane za disanje, gutanje i rad srca.

U povodu Nacionalnog dana oboljelih od neuromuskularnih bolesti, udruga DICPDITI vlastitim je sredstvima i uz pomoć donatora (Zagrebački Velesajam poklonio je podne obloge) uredila prostorije kreativnih radionica koje se održavaju u Domu OS RH “Zrinski”. Produktivne radionice otvorenog su tipa u kojima mogu sudjelovati i drugi građani čime se najbolje ruše predrasude o osobama s invaliditetom, te senzibiliziraju građani zdrave populacije o potrebama i mogućnostima osoba s invaliditetom.

Udruga DICPDITI ujedno je sudjelovala i na edukaciji koju je provodio Joep Goessens iz Zaklade za financiranje sporta, Nijemegen, Nizozemska. Seminar je održan u “Maloj urbanoj zajednici”, u organizaciji Centra za civilne inicijative i nizozemskih partnera. Tema edukacije bila je: kako umrežiti, motivirati i uključiti lokalnu zajednicu te projektima vezanima uz sport senzibilizirati javnost o potrebama udruga.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest