Dr. Boris Vrbanac prezentirao projekt o geotermalnoj energiji u Karlovcu pa naišao na zid šutnje: Čovječanstvo drumom, a gradski oci šumom

PENTAX DIGITAL CAMERA

Opasno po zdravlje

Druga nepovoljna strana termoelektrane jesu velike količine često otrovnog pepela kojeg svakodnevno proizvodi. Ukupno 22 tone pepela na dan će proizvoditi predviđena spalionica tog kapaciteta i to je otpad koji se mora na određeni način neutralizirati i pohraniti. Od te 22 tone, 1,5 tona pepela će u vidu aerosoli svakodnevno odlaziti u atmosferu. Naime, radi se o sitnim česticama čiji je promjer u prosjeku manji od jednog mikrona i koje nikakvi filtri ne mogu vezati na sebe. Krute i tekuće čestice, toksične i kancerogene svakodnevno će u milijardama izlaziti iz dimnjaka spalionice. Sitne i gotovo bez težine nakupljati će se u zraku iznad grada čineći magličastu kupolu od prašine i pepela. Svakim udisajem građani će udisati i stotine i tisuće tih sitnih čestica koje će vrlo brzo ostaviti traga na zdravlje, a prateći će smrad biti čak i manje zlo, mišljenja je Vrbanac.

– Vrlo brzo ćemo se moliti Bogu, ili prirodi koju time uništavamo, za malo vjetra da odnese dio tih čestica dalje od grada ili za malo kiše da ih pokupi i spusti na tlo makar i u vidu kiselih kiša. Svjedoci smo vapaja koji dopire iz Slavonskog Broda koji ima takvih problema s rafinerijom u Bosanskom Brodu. Nedavno je održan liječnički skup u Karlovcu na kojem je izrečeno da se Karlovac nalazi među vodećim gradovima Hrvatske po broju oboljelih od karcinoma. Daljnje zatrovanje zraka samo će dodatno pridonijeti širenju karcinoma pa će se moći govoriti i o pravoj epidemiji, a o širenju plućnih bolesti i bolesti dišnih putova da i ne govorimo. Ovo zagađenje koje nam pripremaju može se okarakterizirati ne samo kao zločin protiv grada i njegovih građana nego i protiv vlastitog zdravlja, zdravlja članova naših obitelji, djece, unuka… Deseci budućih generacija morati će snositi posljedice nečije nebrige za zdravlje građana – upozorava Vrbanac, pita se i predlaže:

– Zašto se Gradska uprava ne orijentira na korištenje komparativnih prednosti grada, njegov geografski izvanredan smještaj, nezagađeni okoliš, bogatstvo šuma, rijeka, najkvalitetniju vodu na planeti i njen termalni potencijal, bogatstvo prirodnih ljepota i kulturnih objekata bliže i dalje okolice grada za razvoj turizma, podizanje učinkovitosti upravnih tijela i javnih poduzeća i, osobito, pogodovanju malim obrtnicima, te većim i velikim poduzetnicima da otvaraju nova radna mjesta u ozračju nulte tolerancije prema korupciji i zagađenju?

Zagovara se razvoj grada na smogu, onečišćenju…

Od svega nabrojenog iskoristiti će tek dobra cestovna povezanost Karlovca da bi se u grad dovezlo što više smeća sa svih strana države da ga spale. Time se, nažalost, zagovara razvoj grada zasnovan na smradu, smogu, onečišćenju zraka, tla, rijeka, podzemne vode… Za razvoj zasnovan na kiselim kišama i bolestima sugrađana.

Razgovor završava u vjeri da će gradsko vodstvo na čelu s gradonačelnikom ipak smoći snage i zahvaliti se tzv. investitoru na njegovim uslugama, smatrajući da gradonačelnikova odluka, kao i ona Gradskog vijeća, treba biti utemeljena na znanju.

– Jednostavno naručite 2-3 studije utjecaja na okoliš iz različitih struka i siguran sam sve će potvrditi razne štetne utjecaje takve izgradnje. Cijena studija mjeri se u tisućama kuna, elektrane na desetke milijuna, zdravlja u stotinama milijuna kuna (samo za liječenje), a život se ne mjeri novcima. O kakvom je investitoru riječ? – kaže Dr. Boris Vrbanac.

Društvo s ograničenom odgovornosti PCC Biomasa Karlovac d.o.o., čiji je navodni vlasnik PCC Enery Ltd. iz Malte, registrirano je u Trgovačkom sudu u Zagrebu s jednim zaposlenikom i temeljnim kapitalom od 1 malteške lire (1mali) – valuta koja inače više nije u opticaju jer je Malta prihvatila euro kao platežno sredstvo, uzelo bi kredit u banci i novcem građana bi izgradilo hipotekarni objekt koji će pogubno utjecati na kvalitetu života stanovnika grada i šire okolice. Na jednom od predavanja spomenut je primjer kogeneracijske elektrane puštene u Beču u rad 2006. Podatak je točan (vidi: Wienna: biomass power plant), a radi se o elektrani na sječku snage 66 MW koja je dakle 13 puta jača od predviđene u Karlovcu. Efikasnost njena korištenja iznosi preko 80% dok je predviđena efikasnost karlovačke nešto preko 50%. Dakle, ili se radi o zastarjeloj tehnologiji ili se neće spaljivati sječka već komunalni otpad i tada je podatak o efikasnosti točan. Cijena izgradnje te kogeneracijske elektrane iznosila je 52 milijuna eura, a cijena karlovačke, 13 puta slabije energane, prema predviđanjima investitora iznosila bi oko 30 milijuna eura.

Interes pojedinaca ispred interesa grada

– Zar uistinu euro u Hrvatskoj vrijedi četiri ili pet puta manje nego u Austriji ili je posrijedi nešto drugo, pita se Vrbanac:

– Također se može pročitati da je cijena tako dobivene električne energije viša od cijene na tržištu i to je u skladu s izrečenim stavom da je to projekt koji bi povećao cijena grijanja korisnicima gradske toplane ukoliko država ne prihvati sufinanciranje. Dakle, cijena grijanja za korisnike gradske toplane, ako se zaista radi o elektrani na sječku, bila bi jednaka ili viša od dosadašnje. Međutim, ako se radi o spalionici komunalnog i industrijskog otpada tada je to vrlo isplativi projekt jer bi vlasnik objekta trostruko naplaćivao svoje usluge. Usluga spaljivanja otpada naplaćivala bi se po svakoj toni dovezenog otpada, svaki kilovat isporučene toplinske energije naplaćivao bi se od gradske toplane (građana), a HEP bi plaćao za svaki isporučeni kilovat električne energije. Hoće li se zbog interesa pojedinaca koji ne žele dobro gradu, već sebi, dopustiti njegova devastacija?

Za nadati se je da će u ime svih svojih sugrađana gradonačelnik iskazati građansku odgovornost prema njima i odbaciti taj projekt stvarnim političkim snagama i interesima pojedinaca te svim iskušenjima koje stoje iza projekta usprkos. Ili će barem raspisati javnu raspravu o javnoj studiji pa time uostalom i skinuti političku i građansku odgovornost sa svoga položaja? Zar to nije temelj demokracije?

– U svakom slučaju nadam se da ćete prekinuti svoju šutnju i javno izreći stav o razmatranoj temi. Svim svojim stručnim kvalifikacijama i referencama stojim gradonačelniku na usluzi za bilo kakve konzultacije, naravno besplatne. Za kraj imajte na umu kako unutar pravnog sustava RH postoji “Kodeks savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata”, koji je donijela Vlada RH, a po kojem je javna uprava dužna djelovati, a time vi gospodine gradonačelniče. Ovaj projekt suviše duboko zadire u kvalitetu života u gradu, a da bi smio biti realiziran bez postignute opće suglasnosti – izravno se obratio gradonačelniku Damiru Jeliću.

Poruka građanima: Uzmite 3 minute vremena i pišite gradonačelniku

– Neugodno mi je što vam se u svojim poznim godinama obraćam na ovako dramatičan način. Moja jedina nakana jest potaknuti vas na reakciju da svojim glasom spriječite nadolazeću ekološku katastrofu koja nam se u tišini priprema. Usprkos izrečenim i objavljenim podacima o veličini zagađenja koje nam donosi izgradnja spalionice sječke (komunalnog i industrijskog otpada) na rubu grada nitko od odgovornih nije te podatke nije niti demantirao niti potvrdio. Zavjera šutnje. Šutnje kao odraz slabosti političkih struktura, novinarstva i tzv. ekoloških udruga. Nitko da stane u obranu svoga grada, jer riječ je, dragi moji sugrađani, o napadu na naš okoliš, uvjete življenja u njemu, napad na njegovu budućnost. Stoga vas pozivam da svi skupa zatražimo javnu raspravu o tako važnom pitanju koje će nam definirati budućnost grada i naših potomaka. Kako da zatražite? Izlaskom na ulice? Osobno nisam nimalo sklon “larmanju” po ulicama i uličnoj demokraciji, već vam predlažem da pišete. Napišite pismo gradonačelniku u kojem zahtijevate javnu raspravu o zacrtanoj strategiji razvoja grada temeljenoj na prikupljanju otpada sa svih strana naše države i njegovo spaljivanje u samom gradu. Uzmite 3 minute vremena i napišite samo jednu rečenicu, ali je napišite! Potpišite se i predajte na poštu, ili još bolje u urudžbenu kancelariju Gradskog poglavarstva. Osobno ću tri dana za redom dostaviti pismo sa zahtjevom o javnoj raspravi na tu temu. Nosit ću ga u Poglavarstvo i putem ću njime mahati. Neka to pismo, ili poslani e-mail, bude iskaz našeg htijenja da se s nama, građanima ovog ponosnog grada koji je oduvijek stajao na braniku Europe i Domovine, ne može tek tako manipulirati. Ne dozvolimo da naš grad šutke padne!

Boris Vrbanac poziva srednjoškolce i studente da podrže ovu akciju jer su oni ti koji će živjeti u ovom gradu i snositi sve posljedice zagađenja do kojeg može doći. I oni bi trebali napisati pismo ili e-mail gradonačelniku kao izraz htijenja da žive u ne zagađenom i čistom okolišu.

– Pišite u svoje ime i u ime svoje mlađe braće i sestara – poručuje.

– Pozivam članove ekoloških udruga da prihvate ovu inicijativu i otvore javnu raspravu o toj temu. Pozivam gradske vijećnike ali i članove svih stranaka da podrže ovu akciju i da budu prije svega odani interesima grada kao takvog, a ne pojedincima u vrhu stranaka. Pozivam izabrane članove gradskih četvrti da podrže akciju jer su ih građani i izabrali da štite i unapređuju uvjete života i stanje okoliša u gradu. Posebno pozivam hrvatske branitelje da podrže ovu akciju. Pozivam nastavno osoblje grada da podrže akciju u skladu s vašom odgovornosti prema učenicima i njihovom zdravlju. Pozivam i zdravstveno osoblje da se priključe akciji kao osobe koje najviše znaju kako onečišćenje djeluje na zdravlje stanovništva. Pozivam roditelje da ne dopuste da njihova djeca cijeli svoj život provedu u smradu i zagađenju. Pišite i vi umirovljenici i neka to bude vaš doprinos očuvanju grada za buduće generacije. Pišite gradonačelniku. Pišite svi kojima interes Karlovca leži na srcu. Devastacija grada ne može biti interes niti jedne stranke bez obzira na svjetonazor. Budite Karlovčani kojima je interes grada iznad svih drugih interesa. Preuzmite i vi svoj dio odgovornosti za grad.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest