Bitka za Dubovac! Branitelji spremni, turski osvajači napadaju u 15 sati

Bitka za Dubovac! Branitelji spremni, turski osvajači napadaju u 15
sati

Velika i spektakularna Bitka za Dubovac okosnica je drugog dana programa Sajma vlastelinstva na Starom gradu Dubovcu. Točno je 500 godina prošlo od 1511. godine kada su Turci prvi puta došli nadomak dubovačke gradine, no nisu je uspjeli osvojiti, kao ni u kasnija tri pokušaja. Svojevrsno oživotvorenje ovih bitaka danas će prikazati velik broj hrvatskih “srednjevjekovnih” postrojbi – Bitku za Dubovac izvest će Dubovački streličari, Zelengradski vitezovi (Zelina), Red srebrnog zmaja (Zagreb), Aureus Unicornis (Krk), Red vitezova Ružice grada (Orahovica), Vranski vitezovi (Pakoštane), Kliški uskoci (Klis) i Praškocijeve haramije (Čanjevo).

Program na Sajmu vlastelinstva počinje već u 11 sati nastupom bubnjara, plesača i gombara, u 12 sati na rasporedu je zanimljiva dramsko-lutkarska predstava “Vile i vilenjaci Dubovca”, u 12.30 scenski prikaz “Zločin i kazna: Dubovački krvnici”, a nakon Bitke, u 17 sati, ovogodišnji sajam zaključit će bubnjari, gombari i renesansni plesovi.

Tijekom dana posjetitelji će moći na Dubovcu uživati i u prezentaciji srednjevjekovnog života, glazbi i plesu, streličarskom taboru, zabavljačima i akrobatima, gatarama i Sajmu starih obrta – predstavit će se beskvasni kruh, medičarstvo, sirarstvo, vinarstvo, proizvodi od šumskog voća, kupinovo vino, uzgoj lavande, proizvodi od drva, lončarstvo, nakit, narodni vez, stari dalmatinski obrti…a nema sumnje kako će mnogima posebnu atrakciju predstavljati besplatni pečeni vol.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest