Priopćenje Zagrebtransa: Zbog lošeg stanja mosta na Baniji pati i hrvatsko gospodarstvo?

Priopćenje Zagrebtransa: Zbog lošeg stanja mosta na Baniji pati i
hrvatsko gospodarstvo?

Očito iziritirani višednevnim čekanjem da transformator težine 236 tona prevezu preko rijeke Kupe u Karlovcu, iz zagrebačke tvrtke Zagrebtrans medijima je danas poslijepodne upućeno priopćenje u kojem se žale da su se zadnjih dana u medijima pojavile mnoge netočne informacije vezane za ovaj transport. Kako kažu, Zagrebtrans je još prije više od godinu dana pristupio izradi transportnog elaborata od tvrtke IGH a kako bi se osigurao siguran prijevoz tereta te dobila dozvola za izvanredni prijevoz kojeg daju Hrvatske ceste. To se odnosilo i na snimanje stanja mosta Banija u Karlovcu na čije su izuzetno loše stanje upućivali njihovi stručnjaci, stoji u priopćenju, ali i stručnjaci IGH.

– Sredstva za snimanje mosta i sanaciju prema elaboratu izrađena su još prije više od mjesec dana i to nakon brojnih intervencija i upozorenja na izuzetno loše stanje mosta Banija, kažu u Zagrebtransu i pritom dodaju da im je žao da se u medijima plasiraju informacije da se most Banija ojačava radi prolaza teškog tereta. Tvrde da se sanira radi neadevatnog održavanja u prethodnim godinama da bi se doveo u prihvatljivo stanje sigurnosti za svakodnevni promet.

Hrvatske autoceste pak, stoji u priopćenju, nisu adekvatne za sličan transport jer su nadvožnjaci visoki svega 4,5 metara a sam teret koji bi večeras konačno trebao proći kroz Karlovac visok je pet metara. Nadalje, u Zagrebtransu su pobrojali i višemilijunsku štetu koja je nanesena hrvatskom gospodarstvu, narušenom ugledu tvrtke Končar te navodno propalom poslu izrade još dva transformatora koje je Siemens zbog poteškoća u prijevozu odlučio izgraditi negdje drugdje a ne u svojoj sestrinskoj tvrtki u Zagrebu.

Iz ovog priopćenja proizlazi da su i županijski čelnici obmanuli javnost kad su kazali da se sanacija mosta vrši isključivo radi transporta transformatora te govorili da je most siguran za promet. Ako preko njega bez problema prođe kompozicija teška 500 tona vjerojatno će izdržati i karlovačke automobile i pješake. Po najnovijim informacijama, teret bi preko Kupe trebao krenuti tek sutra navečer.

Radi velikog interesa javnosti, priopćenje Zagrebtransa prenosimo i u cijelosti a možete ga pročitati ovdje

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest