Velik interes Karlovčana za predavanje o dalekom i privlačnom Meksiku

Velik interes Karlovčana za predavanje o dalekom i privlačnom
Meksiku

Meksikanci su u 2010. godini proizveli 103 olimpijska bazena tekile, vole jesti razne insekte i, umjesto kruha, uglavnom jedu tortilje. Prvi su u svijetu u proizvodnji avokada i limete, ali i u potrošnji gaziranih pića po glavi stanovnika. Prosječna dob stanovnika u Meksiku je 24 godine.

Ove i slične zanimljivosti danas su se mogle saznati u sklopu predavanja ” Jedan Meksiko-mnogo Meksika”, koje je u organizaciji karlovačkog ogranka Hrvatsko-hispanskog društva, održala magistrica turizma i okoliša Ana Raguž, i magistar ekonomike zaštite okoliša Hermes Arriaga iz Meksika.

Publika, koju su činili Karlovčani različitih životnih dobi, sa velikim je zanimanjem pratila predavanje mladog bračnog para, koji je svoje izlaganje popratio i brojnim slikama sa zajedničkog putovanja po južnom dijelu Meksika, kada su u 14 dana proputovali sedam meksičkih saveznih država. Tada im je posebnu pažnju privukao osebujan način života Tzotzil Indijanaca, koji žive na području meksičke države Chiapas. U ovom plemenu, čije ime znači ”narod slijepog miša”, ”seoski političari” ne primaju novčanu naknadu za svoj rad, baš kao niti profesori, koje zovu ”suradnicima”, i koji učenicima pristupaju na ravnopravnoj osnovi. Bolesti plemena liječi nekoliko doktora, uključujući doktora za kosti i meso, i doktora za dušu.

Uz službeni jezik španjolski, koji govori 94% stanovništva, u Meksiku su u upotrebi i 63 indijanska jezika. Nakon što su prvi Španjolci došli u Meksiko u 16. stoljeću, traje neprekidna borba za politički i društveni status koji je tada oduzet Indijancima, pa je meksičku povijest obilježio i niz gerilskih ustanaka, od kojih je zadnji bio 1994. godine, a kao jednog od najistaknutijih revolucionara, Hermes Arriga je istaknuo Emilia Zapatu.

Osim što je druga po veličini katolička zemlja u svijetu, Meksiko je sa preko 37 tisuća arheoloških destinacija i jedna od 10 najprivlačnijih turističkih destinacija. Da je to u potpunosti opravdano, složili su se i Karlovčani iz publike, koji su nakon predavanja zaključili da bi rado i uživo vidjeli sve ljepote i čari koje pruža ova prekrasna zemlja.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest