U Karlovcu porez na kuće za odmor plaća tek svaki deseti vlasnik vikendica?

U Karlovcu porez na kuće za odmor plaća tek svaki deseti vlasnik
vikendica?

Tek rijetki vlasnici vikendica na karlovačkom području plaćaju porez na kuće za odmor, iako je on s osam kuna po kvadratnom metru korisne površine godišnje,  jedan od najnižih u Hrvatskoj. Današnji Novi list piše kako se u gradski proračun po ovoj osnovi lani slilo tek 42 tisuće kuna. Oporezovano je nešto više od pet tisuća kvadrata kuća za odmor, što, uzme li se u obzir da prosječna vikendica ima površinu od šezdesetak kvadrata, pokazuje da ovaj porez plaća jedva osamdesetak vlasnika.

– Mi, nažalost, niti nemamo točan broj obveznika koji plaćaju porez na kuće za odmor. Njega razrezuje Porezna uprava, koja taj podatak drži u tajnosti. Svaki vlasnik kuće za odmor bi svoj objekt i obvezu trebao prijaviti do 31. ožujka, no jasno je da većina to na razne načine nastoji izbjeći – izjavila je riječkom dnevniku Lidija Malović, pročelnica gradskog Upravnog odjela za financije i proračun i dodala da je osnovni problem to što većina vlasnika vikendica na toj adresi prijavljuje po jednog člana obitelji, nastojeći prikazati da je to njegovo stvarno prebivalište, a ne kuća za odmor. – U Gradu se na najrazličitije načine domišljamo kako dobiti informacije i svake godine uspijemo za malo proširiti broj obveznika. Jedan od puteva je suradnja s gradskim tvrtkama koje po računima mogu utvrditi tko posjeduje vikendicu – kaže Malović, ističući kako Grad Karlovac još uvijek nastoji broj obveznika proširiti “nenasilnim putem”.

No upozorava kako postoje i neki radikalniji primjeri poput crikveničkog. U tom se gradu, tumači Malović, od vlasnika kuća traže podaci o zaposlenju ili izboru liječnika opće prakse. – Kada bi išli istraživati tko sve ima vikendicu, a ne plaća porez bio bi nam potreban jako veliki aparat za to. Postoji mogućnost da oformimo posebno Povjerenstvo koje će obavljati terenske provjere. Naravno, vikend naselja treba obilaziti neradnim danima. Sve to traži dosta angažmana i truda, ali nećemo odustati – navodi pročelnica.

Visinu poreza na kuće za odmor određuju jedinice lokalne samouprave. Naplaćuje se po korisnoj površini i to najmanje pet kuna po kvadratu, a maksimalno 15 kuna. Grad Karlovac je sa svojih osam kuna među povoljnijima, ali mu to zasad nije puno pomoglo. Neke procjene kazuju kako je broj vlasnika vikendica najmanje deset puta viši od broja onih koji ispunjavaju svoju poreznu obvezu.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest