Izumi mladih ali i seniora čije su inovacije već otvorile radna mjesta

Izumi mladih ali i seniora čije su inovacije već otvorile radna
mjesta

Promocija inventivnog rada pomoću kojeg bi se mogao pronaći izlaz iz gospodarskih poteškoća otvaranjem novih radnih mjesta i stvaranjem novih vrijednosti cilj je i devete po redu IKA-e, izložbe inovacija Karlovac koja je danas u podne otvorena u Tehničkoj školi Karlovac. Karlovčani će do 11. lipnja moći razgledati 68 inovativnih rješenja koja se mogu primjeniti u različitim segmentima života – od ležaljke s mrežom za odmaranje do lakšeg pecanja pomoću držača za ribički štap, ali i vrlo ozbiljnih inovacija kao što su već renomirani proizvodi HS Produkta s novim tehničkim rješenjima, pročistač vode na brodovima ili lijek protiv psorijaze.

– Inovacije su ono što otvaraju nova radna mjesta što možemo pokazati i na karlovačkom primjeru, rekao je predsjednik udruge inovatora Marko Bubaš misleći pritom na HS Produkt, tvrtku koja je zahvaljujući inovativnom radu poslala najveći izvoznik ali i poslodavac u Karlovačkoj županiji. Kako dodaje, Karlovac prednjači u inovatorskom radu ali bilo bi još više uspjeha da se stvore uvjeti za razvoj rada inovatora. Zanimljivo, napominje Bubaš, Hrvatska još od 2000. godine nema zakon koji bi regulirao radove inovatora u okvirima poduzeća što bi trebalo biti regulirano novim zakonom.

Na devetoj IKA-i predstavili su se po prvi put i gosti iz neke druge države. Radi se o inovatorima iz Unsko – sanskog kantona susjedne BiH dok su se predstavili i inovatori iz još četiri županije. Ukupno je predstavljeno 108 inovatora sa 68 inovacija.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest