Mladi i predrasude – ne vole narkomane, homoseksualce i Rome, “cajke” im ne smetaju

Mladi i predrasude – ne vole narkomane, homoseksualce i Rome,
“cajke” im ne smetaju

Veliki broj mladih u Karlovcu najviše ima predrasuda ima prema ovisnicima o drogama, Romima, homoseksualcima, skinheadsima, darkerima, pankerima, lezbijkama i Srbima dok ih previše ne smetaju Amerikanci, Židovi, Slovenci, crnci, Rusi, Kinezi, muslimani i “ljubitelji cajki”. Ovo je, naime, rezultat istraživanja kojeg je provela grupa karlovačkih gimnazijalaca u sklopu istraživačkog projekta “Predrasude kod mladih”.

– Postoji li društvo bez predrasuda? Većina mladih danas smatra da je to nešto što je karakteristično za društvo, ali da ne uključuje njih osobno. Štoviše, smatraju da to najčešće isključuje i njihove roditelje, iako većina stvorenih predrasuda dolazi upravo od kuće. Osim toga, veliki je utjecaj medija i interneta na formiranje stavova mladih prema različitim skupinama, kazala je Sanja Gosta Jerman, profesorica na Gimnaziji Karlovac, koja je zajedno s gimnazijalcima provela ovaj projekt.

Ukupno 622 učenika iz sedam srednjih škola Karlovačke županije (Gimnazija Karlovac, Ekonomska škola, Gimnazija Ogulin, Srednja škola Slunj, Medicinska škola, Šumarska i drvodjeljska škola i Trgovačko- ugostiteljska škola) bilo je podvrgnuto istraživanju, u kojem su se izjašnjavali o stavovima o određenim društvenim i etničkim skupinama prema stupnju bliskosti, odnosno distanciranosti, s time da je prvi stupanj značio da bi pripadnika određene skupine prihvatili kao partnera u vezi, a stupanj sedam da pripadnik treba biti izopćen iz zemlje.

Učenici su, zanimljivo, najviši stupanj distanciranosti, odnosno predrasuda, pokazali prema ovisnicima o drogama, Romima, homoseksualcima, skinheadsima, darkerima, pankerima , lezbijkama i Srbima. S druge strane, visok stupanj bliskosti zabilježen je prema Amerikancima, crncima, obožavateljima cajki, Rusima, Slovencima, Kinezima, Židovima i muslimanima.

Iako su razlike među školama neznatne, kao i prema dobi ispitanika (budući da je istraživanje provedeno u sva četri razreda), one ipak postoje. Najviše predrasuda su pokazali polaznici Šumarske i drvodjeljske te Trgovačko -ugostiteljske škole, a najtolerantnijima na razlike pokazali su se polaznici karlovačke i ogulinske gimnazije. U sklonosti predrasudama, još uvijek blagu prednost među srednjoškolcima ima muški dio populacije.

Zanimljivo je istaknuti da je istraživanje pokazalo da je kod čak 43 posto ispitanika koji su se na početku istraživanja izjasnili kao osobe bez predrasuda, zabilježeno upravo suprotno. Visok stupanj postojanja predrasuda zabilježen kod 4. razreda Medicinske škole posebno je zabrinjavajuć, budući da je riječ o humanom zanimanju u kojem potencijalno ozdravljenje ne bi trebalo ovisiti o pripadnosti  određenoj skupini.

– Da bi se predrasude iskorijenile, o njima treba otvoreno govoriti. Veliki značaj ovog istraživanja jest u tome što su ga proveli mladi među mladima, a da bi došlo do pozitivnog pomaka, bitno je da se informacije prenose, komentiraju, te da mladi zajednički donose neke nove, bolje zaključke, rekao je Damir Mandić, ravnatelj Gimnazije Karlovac.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest