Tomine priče: Jubilej poput onog “Matije Gupca” zaslužio je nazočnost gradonačelnika

Tomine priče: Jubilej poput onog “Matije Gupca” zaslužio je
nazočnost gradonačelnika

Svečani koncert Folklornog ansambla “Matija Gubec” organiziran povodom 75 godina osnutka tog amaterskog društva s profesionalnim štimungom održan je u prepunoj dvorani Doma OS “Zrinski” u Karlovcu. Gromoglasan pljesak oko 700 nazočnih, koji je opetovan u nekoliko navrata, potvrda je istinskog i neponovljivog  vrhunskog izvođenja folklornog ugođaja, kakvog Karlovac rijetko doživljava.

Upravo iz tog razloga neoprostiva je greška gradskog protokola koji se nije pobrinuo da na jubilarnom svečanom koncertu bude nazočan prvi čovjek Karlovca, gradonačelnik Damir Jelić. Mladi čovjek visokog obrazovanja i kulturnog usmjerenja morao je pronaći vremena da osobno nazoči svačanosti koja je više od rođendanskog slavlja. Folklorni ansambl “Matija Gubec” pronio je svijetom slavu hrvatskog narodnog stvaralaštva, upozorio na postojanje Karlovca i njegove kulture. Nazočne je posebno zapekla činjenica da Karlovac, odnosno njegovo vodstvo nije imalo sluha da ansamblu, povodom njegovih 75 godina, uruči prigodni poklon, kao što je to na otvorenoj sceni učinilo Prvom hrvatskom pjevačkom društvu “Zora”. Ovakva osuda promašaja još je upečatljivija kada se zna da u gradskom protokolu rede čak tri osobe koje su morale imati sluha da podsjete prvog čovjeka grada na obaveze koje ne smije i ne može izbjeći, bez obaveza koje su ga vjerojatno spriječile da zajedno s drugim uglednicima grada i županija bude na ovoj svečanosti. Nazočnost njegovih zamjenika Marine Kolaković i Dubravka Delića koji je prigodnim riječima čestitao jubilej, ostao je na izvjestan način sarkastičan pogotovo ako se zna da iz ruku gradonačelnikovih zamjenika slavljeniku nije uručen niti jedan cvjetak.

Sudionike svečanog koncerta i brojnu publiku pozdravio je direktor ansambla Željko Štajcer, pročelnik za kulturu Karlovačke županije Željko Šančić i zastupnik u Saboru Branko Vukelić. Oni su, kako to odgovara u tako svečanim trenucima, telegramski uputili čestitke svima onima što su u proteklih 75 godina dio svoje mladosti, slobodnog vremena i domoljublja poklonili ideji njegovanja narodne baštine. Takvih je, rekao je Štajcer, bilo oko deset tisuća. U proteklih 20 godina oni su proputovali cijeli svijet i bili ambasadori kulturnog  i narodnog stvaralaštva Karlovca i Hrvatske.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest