Vuljanić: Ovrhe su pljačka, devizne klauzule gubitak suvereniteta, a 2. stup prijevara

Vuljanić: Ovrhe su pljačka, devizne klauzule gubitak suvereniteta,
a 2. stup prijevara

Provođenje ovrha u Hrvatskoj je pljačka i to protiv zakona i ne radi se o zakonitoj pljački nego protuzakonitoj. Zakon o ovrhama je dobar u njemu piše što se ne može, što se može, jedino je problem što ga nitko ne provodi. Umjesto toga ljudima se na dug od tisuću kuna sjedne na kompletan račun i boli FINA-u briga radi li se o dječjem doplatku, socijalnoj pomoći, rekao je dopredsjednik Hrvatskih laburista Nikola Vuljanić koji je danas zajedno sa stranačkim kolegama u Karlovcu pokrenuo potpisivanje peticije, tzv. “Zahtjevnice” u kojoj Laburisti traže hitne promjene zakona o deviznoj klauzuli, ovrhama i mirovinskom sustavu. Akcija se provodi u 48 hrvatskih gradova dok na karlovačkom području Laburisti namjeravaju prikupiti oko tri tisuće potpisa.

– Prvi je zahtjev ukidanje devizne klauzule na sve kredite. Devizna klauzula je ukidanje suvereniteta Hrvatske nad svojom valutom, mi danas živimo po nekim drugim valutama a ne onoj koja piše u hrvatskom Ustavu. U Zakonu jasno piše što može ovrha obuhvatiti ali toga se ne drže. FINA je državna služba a država je donijela zakon. Ako ga državna služba ne može provoditi neka priznaju da su nesposobni i da ne znaju i neka daju nekom dobrom advokatu da to radi, kaže Vuljanić. Laburisti traže da se onim ljudima koji su, kaže Vuljanić, prevareni i namagarčeni da šansa da se ponovno odluče žele li u drugi mirovinski stup ili ne. Oni koji su se nakon sveopće kampanje Vlade na to odlučili imaju oko 30 posto manju penziju pa Laburisti traže da se tim ljudima omogući da ponovno odluče.

Predsjednica karlovačkih Laburisa Snježana Kirinić je stanje u koje je vlast dovela građane nazvala gorim “od ugovora s vragom”.

– S vragom bi se još dalo dogovoriti da se makne a s ovima nikako. Jedino da ih pošaljemo na Jupiter koji je dovoljno daleko da nam više ne mogu činiti štetu, kazala je Kirinić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest