Ivanjski krijes – Banijanci ciljaju na visinu, Gažani na ljepotu

Ivanjski krijes – Banijanci ciljaju na visinu, Gažani na ljepotu

Prvi krijes na obali Kupe, barem onaj o kojem postoje pouzdani podaci, zapaljen je 1779. godine s gažanske strane. Riječ je o sigurno najdugovječnijoj karlovačkoj tradiciji, a nakon niza godina ove godine natjecanje će imati i dodatnu zanimljivost – gradske četvrti Banija i Gaza odlučile su se na različite načine izgradnje krijesa. Banijanci će, kako su dosad činili stanovnici obje četvrti, i ove godine krijes sagraditi od paleta i već sada poručuju “bit će veći, bolji i duže će gorjeti!”, a gažanski krijes bit će od jelovih oblica pa s Gaze uzvraćaju – “mi palimo krijes barem sto godina duže od vas pa neka bude vaš veći, no naš će biti ljepši!”.

Tradicionalna manifestacija, tradicionalna i prepucavanja predstavnika dviju gradskih četvrti. U jednom su, pak, ujedinjeni – i Branko Hrvoj, predsjednik GČ Banija i Denis Tot, predsjednik GČ Gaza, pozivaju sve Karlovčane na obale Kupe i najavljuju još jednu lijepu, ugodnu i zanimljivu ivanjsku večer.

Nadmetanja Banijanaca i Gažana otvorit će nogometna utakmica u 17,30 na stadionu NK Radnika na Gazi, a u 20 sati na sredini mosta održat će se natjecanje u potezanju užeta. U nogometu su prošle godine uspješniji bili Banijanci, dok u potezanju užeta već godinama slave Gažani, hoće li tako biti i ove godine?

Tijekom večeri posjetitelje će zabavljati i plesači Promenada kluba i Plesnog kluba CasaBlanka, a pred samo paljenje krijesova važnu ulogu odigrat će i Dubovački streličari. Paljenje krijesova i veliki vatromet su u 22 sata.

Na pozornici prije mosta i ove godine održat će se rock koncerti. U 21 sat s nastupom počinje odlični dugoreški bend Udriground, a nakon stanke za vrijeme vatrometa i paljenja krijesova, negdje oko 22.15 koncert će održati popularna zagrebačka skupina Kawasaki 3P.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest