Nepokoreni grad – kreće jedan od najvećih hrvatskih festivala nezavisne kulture

Nepokoreni grad – kreće jedan od najvećih hrvatskih festivala
nezavisne kulture

Predstave, koncerti, performansi, video projekcije, izložbe, radionice i još mnogo toga sadržaj su jednog od najvećih hrvatskih festivala nezavisne kulture Nepokoreni grad koji kreće za točno tjedan dana, u srijedu 22. lipnja i traje do kraja mjeseca.

Kako najavljuje organizator, promjena termina održavanja festivala koji je prebačen s kraja kolovoza na lipanj nije jedina novost. Nepokoreni Grad 2011 okupit će velik broj kreativaca i umjetnika, glazbenika, DJ-eva. Najviše događaja odvijat će se tijekom vikenda. Hand made ime je cjelodnevne izložbe koja će biti otvorena u subotu, 25. lipnja na šetalištu Dr. Franje Tuđmana. U prijepodnevnom dijelu biti će izvedene dvije dječje predstave – Živ, živ, živ!, te Pinokio u izvedbi Tvornice lutaka i Otvorene scene Velika Gorica dok će se u poslijepodnevnim satima predstaviti zagrebački perkusionisti Kenkedenke i stalni član Ministarstva psihodelije DJ Barun Peace Defender sa svojim chill sessionom. Program za najmlađe je izuzetno bogat i odvijat će se svakog dana u dva termina, jutarnjem od 10,30 i poslijepodnevnom od 18 sati.

Za odrasle, Nepokoreni grad priprema novu plesnu predstavu autorice Katarine Đurđević – “Molim, meni slađu” te plesnu predstavu performing grupe KAMP “U prolazu” realizirane u suradnji sa sekcijom animatora Video družine. Osim produkcijske inovativnosti, KAMP nastavlja i s korištenjem novih, neuobičajenih gradskih prostora za svoje nastupe te će se ova predstava održati u Tijesnoj ulici, kod nekadašnjeg restorana Putnik. Otvorene javne gradske površine koriste i članovi karlovačko-dugoreške parkour ekipe koji će u okviru festivala Nepokoreni grad održati tečaj parkoura. Voditelji tečaja su, uz lokalnu ekipu, iskusni treneri iz Osijeka, koji će s radioncama krenuti već u srijedu, 22. lipnja. Prijave za parkour tečaj su još otvorene i zainteresirani se mogu prijaviti na domachi@domachi.hr.

Dio ovogodišnjeg festivala je izložba fotografija na temu života u gradu koja se u petak, 24. lipnja otvara u Centru za mlade na Gazi te video projekcije filmova pristiglih na natječaj. Filmske večeri obogatiti će izbor filmova s Festivala dokumentarnog rock filma – DORF te ovogodišnje Revije amaterskog filma – RAF.

Festivalska događanja ove godine činiti će i dva zanimljiva predavanja koja se i više no dobro uklapaju, kako u samu koncepciju festivala, tako i trenutno društveno-političko stanje u državi. Predavanje Urbana sredina i mogućnosti samostalne organiziranosti Eugena Babića s Filozofskog fakulteta u Rijeci temeljiti će se na iskustvima riječkih aktivista, dok splitski novinar i spisatelj Antej Jelenić s predavanjem Energija grada ispituje odnose nemetaboličke, strojne energije koja se koristi u gradu i metaboličke, ljudske energije.

Glazbeni program će se i ove godine odvijati na prostoru Kinološkog Kluba Karlovac. Za razliku od proteklih godina festival će ugostiti i nekoliko glazbenih sastava. Tako će u Karlovcu nastupiti karlovački Trea Viit, karlovačko/zagrebačka petorka Petnesti Čeh, pulski Bolesno Grinje i pulsko riječka kombinacija Hijos Del Pueblo. Drugu večer posjetiteljima će se predstaviti zagrebački electro/eksperimentalni audi vizuelni kolektiv Brain Decay i ex-Radikal Dub Kolektiv pod nazivom Dubble. Nakon ova dva sastava program se nastavlja uz psy/trance zvuke DJ Njaxa, Samotonea i Zmaye te uz vizualizacije karlovačkih VJ-a.

Za sve željne odmora i kampiranja u prostoru Kinološkog kluba tijekom vikenda biti će osigurano i mjesto za kampiranje. Ulaz na sva događanja je besplatan. U slučaju kiše moguće je otkazivanje dijela programa ili promjena na drugu lokaciju o čemu će građani biti informirani putem medija. Program i informacije o izvođačima mogu se pronaći na internetskim stranicama nepokorenigrad.info, planetmagazin.net i domachi.hr.

Festivalska događanja odvijaju se zahvaljujući donacijama Ministarstva kulture RH, Grada Karlovca, Karlovačke županije i Open society Institute dok je KAportal, uz Radio Student i domaći Plan.et medijski pokrovitelj festivala.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest