HSLS-ovci u akciji “Sam plaćam, sam kupujem” prikupili oko tisuću potpisa

HSLS-ovci u akciji “Sam plaćam, sam kupujem” prikupili oko tisuću
potpisa

HSLS-ova akcija “Sam plaćam, sam kupujem” i potpisivanje peticije sa zahtjevom da se korištenje 2. stupa mirovinskog sustava da na individualni izbor svakoj zaposlenoj osobi u Karlovačkoj županiji je rezultirala s oko tisuću prikupljenih potpisa. Na današnjoj tiskovnoj konferenciji, županijski HSLS se  dotakao i teme Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, koji je na snagu stupio 1. siječnja 2011. godine i za koji smatraju da je do sada pokazao mnogo propusta.

– Mnogim građanima po određenim predmetima nisu dostavljena rješenja javnog bilježnika o ovrsi, čime su im uskraćena ustavna i zakonska prava na žalbu, kao i pravo na isticanje prigovora zastare, a dijelu građana blokirani su cjelokupni iznosi novčanih sredstava iako postoji vrlo jasan popis sredstava koja su izuzeta zakonom (dječji doplatak, socijalna skrb, naknada za tjelesna oštećenja do iznosa 2/3 prosječne plaće), naglašavaju HSLS-ovci.

– U mnogim slučajevima kad građani i podmire dugovanje i dostave rješenje, jedno vrijeme moraju čekati deblokadu jer je sustav prekapacitiran. Problemi su brojni i ozbiljni, stoga apeliramo Ministarstvo financija i FINA- u da hitno poduzmu radnje oko uklanjanja nepravilnosti u primjeni svih propisa o ovrsi na novčanim sredstvima.  Smatramo da je potrebno poduzeti dodatne radnje kojima bi se građane upoznalo s njihovim pravima i obavezama iz ovog Zakona, kazala je predsjednica Županijske organizacije HSLS-a Višnja Mikulić Mikuljan.

Po pitanju aktualne teme gospodarenja opasnim otpadom u Dugoj Resi, HSLS smatra  da je ključ rješenja u građanskoj inicijativi za zaštitu od štetnih utjecanja spaljivanja opasnog otpada, koje nerijetko može rezultirati kancerogenim djelovanjem po zdravlje ljudi. Inicijativu kao takvu podržavaju, te pozivaju građane da svoje nezadovoljstvo i zabrinutost izraze potpisivanjem peticije te na taj način daju vlastiti doprinos rješavanju ovog ozbiljnog problema.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest