Raskol na Gazi – Gažani negoduju jer je slaganje krijesa povjereno “Šumariji”

Raskol na Gazi – Gažani negoduju jer je slaganje krijesa povjereno
“Šumariji”

Tjedan dana uoči tradicionalnog Ivanjskoj krijesa ova je manifestacija dobila i svoje nezadovoljnike koji su se putem otvorenog pisma obratili gradonačelniku Karlovca Damiru Jeliću ali i medijima. To su, naime, stanovnici Gaze koji tvrde da je Gradska četvrt Gaza koju od nedavno vodi nezavisni Denis Tot “uništila” sve ono što je krijes za Gažane dosad značio. Gradska četvrt je, tvrdi ekipa koja se potpisala kao “slagatelji krijesa”, za ovaj posao unajmila Hrvatske šume i uništila veselje koje im je ovaj posao pružao. Kao što smo već pisali u najavi manifestacije, Gažani su se odlučili na krijes od jelovih oblica dok su Banijanci odlučili raditi po starom – od drvenih paleta.

– Kao što je poznato, ta je tradicionalna manifestacija započela 1779. godine, i dio građana je aktivno sudjelovao u organiziranju i svake godine po završetku slavlja, jedva čekao sljedeću godinu, kako bi se na njima svojstven način uključili i natjecali s Banijom i svim onim što čini ovu manifestaciju, kažu u pismu. Kako navode, uopće ih ne zanimaju političke igre i igrice i samo se žele na tradicionalan način natjecati s njihovim prijateljima preko Kupe.

– No sad se dogodilo da nam tamo neki iz Šumarije slažu krijes za dva dana. Krijes smo tradicionalna slagali dva tjedna uz druženje i zabavu. Nitko nema pravo uzeti nam ono što je za nas svetinja. Kako se samo usude, pojedinci, izjaviti da će naš krijes biti ljepši i bolji kada nam to rade drugi i za to dobiju velike novce. Ovakvim načinom mislimo da se gasi tradicija krijesa na Gazi, jer svi gledaju kako bi samo pobrali novac. Ovakav krijes nama ne treba, jer je to jedna velika sramota. Neka ga pojedinci zapale u svom dvorištu i naravno plate svojim novcima, a ne novcima koji su namjenjeni za manifestaciju slaganja Ivanjskog krijesa. Sa ovim se osjećamo jako poniženo i prevareno, stoji u priopćenju. KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest