Donacija u Saborskom – električna kolica poklonili gospodarstvenici

Donacija u Saborskom – električna kolica poklonili gospodarstvenici

– Sada mi je srce na mjestu, s osmijehom je ponavljao 16-godišnji Robert Sabljak iz Saborskog isprobavajući nova električna invalidska kolica. Kolica vrijedna 18.000 kuna uručio mu je Nedjeljko Strikić, ravanatelj Opće bolnice Karlovac, a učinio je to u ime karlovačkih gospodarstvenika koji su se odazvali humanitarnoj akciji kako bi se pomoglo osmeročlanoj obitelji Sabljak.

Skromni i vrijedni Marijana i Joso Sabljak , uz Roberta koji od rođenja boluje od cerebralne paralize, imaju još pet kćeri -Julijanu, Josipa, Anu, Mariju Magdalenu i najmlađu dvogodišnju Ivanu. Otac Joso invalid je Domovinskog rata i njegova je invalidnina, uz dječji doplatak i rad na poljoprivredi,  jedini izvor prihoda za ovu obitelj.

Kako Robert nije uspio ostvariti pravo na električna invalidska kolica preko HZZO-a  obitelj je na razne načine pokušavala naći načina da se nabave bolja. Robert se do sada vozio u običnim kolicima koja sve teže sam pokreće. Priča o Sabljacima iz Saborskog došla je i do dr. N. Strikića. U samo nekoliko tjedana u akciju su se uključili karlovački gospodarstvenici i gradske tvrtke (Alstom, HS produkt, Ceste Karlovac, Inkasator, Vodovod i kanalizacija) te Udruga “DICPDITI” grada Karlovca i Karlovačke županije. Kratke upute o korištenju novih električnih kolica Robert je dobio od Antonije Vučić, koordinatorice na programu u Udruzi “DICPDITI” , a kada ih je konačno isprobao najavio je da će cijeli vikend provesti u njima.

– Odmah ću otići do svog prijatelja Tome, da mu pokažem što ste mi dovezli. Nisam cijele noći oka sklopio od uzbuđenja. Ne mogu vjerovati kako ih je lako voziti. Da samo znate  koliko ste me usrećili – kazao je Robert. Mladić je završio školovanje u Centru za odgoj i obrazovanje Goljak u Zagrebu.  Život u Saborskom s obitelji veseli ga no, ceste koje vijugaju po brdovitom terenu predstavljaju prepreku koju je bez električnih kolica Robertu vrlo teško savladavati.

-Ako me nema tko odgurati, moram ih sam voziti, a to je vrlo teško po ovim uzbrdicama i nizbrdicama. Sada ću konačno moći sam i do trgovine i prijatelja – rekao je Robert.

– Od kada smo se vratili u Saborsko iza Oluje 1995. godine ovo nam je jedan od najsretnijih dana. Zahvaljujemo od srca svima koji su nam pomogli, kazali su za KAportal roditelji Marijana i Joso Sabljak. KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest