Gažani slažu svoj krijes – pomoć nude svi od Banije do drugih četvrti

Gažani slažu svoj krijes – pomoć nude svi od Banije do drugih
četvrti

Velik broj mještana Gaze, razočaran i ogorčen odlukom predstavnika GČ Gaza da, za razliku od svih prijašnjih godina, ove godine na gažanskoj strani krijes izgrade radnici Hrvatskih šuma od jelovih oblica, odlučio je pokušati, bez obzira na to što je do Ivanjskog krijesa ostalo vrlo malo vremena, izgraditi svoj vlastiti krijes u skladu s tradicijom.

Podsjetimo, Gažani su se otvorenim pismom obratili i medijima, ali i gradonačelniku Jeliću, tvrdeći, što je uostalom i sasvim jasno, da je dio tradicije krijesa i tradicionalno slaganje krijesa kroz dva tjedna, uz zajedničko druženje i zabavu. Tradicija je to koja seže čak u 1779. godinu!

– Nitko nema pravo uzeti nam ono što je za nas svetinja. Kako se samo usude, pojedinci, izjaviti da će naš krijes biti ljepši i bolji kada nam to rade drugi i za to dobiju velike novce. Ovakvim načinom mislimo da se gasi tradicija krijesa na Gazi, jer svi gledaju kako bi samo pobrali novac. Ovakav krijes nama ne treba, jer je to jedna velika sramota. Neka ga pojedinci zapale u svom dvorištu i naravno plate svojim novcima, a ne novcima koji su namijenjeni za manifestaciju slaganja Ivanjskog krijesa. Sa ovim se osjećamo jako poniženo i prevareno, stoji u priopćenju mještana Gaze, koji su nakon poruka podrške iz cijelog grada, a među prvima upravo od susjeda i prijatelja, a u krijesu inače “ogorčenih suparnika” s Banije, odlučili krenuti sami u slaganje krijesa.

Veliki problem je što je krijes već u četvrtak, pa ujedno mole sve koji mogu pomoći na bilo koji način da se jave. To vrijedi i za one koji mogu pomoći pri slaganju ili prijevozu, a pogotovo za one koji mogu pomoći pri nabavi drvnog materijala. Možete li na bilo koji način pomoći javite se na 091 589 5485 ili 091 723 5685.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest