Napušteno gradilište postalo leglo zmija – na Dubovcu zmije duže od metra plaše stanare

Napušteno gradilište postalo leglo zmija – na Dubovcu zmije duže od
metra plaše stanare

Napušteno gradilište kod groblja u karlovačkoj Gradskoj četvrti Dubovac postalo je idealno stanište za zmije. Iako zmije koje su se nastanile na gradilištu nisu otrovne i kao takve opasne za stanovnike, stanari se boje zmija od kojih su poneke duže i od metra, dok strahuju i za sigurnost svoje djece. Kako nam je javio jedan čitatelj, stanari su se za savjet obratili Državnom zavodu za zaštitu prirode u Zagrebu i dobili odgovor da su, kao i ostale vrste zmija u Hrvatskoj, i ove dubovačke zaštićene te da se njihova staništa ne smiju dirati.

– U odgovoru kojeg smo dobili od navedenog zavoda, Odjela za divlje svojte i udomaćene svojte i staništa (koji se bavi i zmijama) stoji da su sve zmije  u Hrvatskoj Zakonom zaštićene. staništa mogu imati na zapuštenim područjima kao što je i ovo zapušteno gradilište, stoji u dopisu stanara. Kako dodaju, u Zavodu ne mogu sa sigurnošću na osnovi fotografija utvrditi o kojoj vrsti zmija ovdje radi, ali da se vjerojatno radi o neotrovnoj crnoj bjelouški.

– Ističu da se problem zmija može jedino riješiti košnjom trave i raslinja te uređenjem spomenute površine jer će zmije tada promijeniti stanište i na taj način se udaljiti od stambenih zgrada. Stanari su upoznali i gradske komunalne službe i dobili obećanje da će se zapuštena površina urediti i problem zmija žurno riješiti, kažu stanari iz ulice Herte Turze.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest