U Zorin domu predstavljen novi dvobroj kulturnog časopisa “Svjetlo”

U Zorin domu predstavljen novi dvobroj kulturnog časopisa “Svjetlo”

U Gradskom kazalištu Zorin dom večeras je predstavljen novi dvobroj časopisa “Svjetlo”. Radi se o časopisu za kulturu, umjetnost i društvena zbivanja u izdanju Matice hrvatske.

“Svjetlo” je utemeljeno u Karlovcu davne 1884. godine kao polutjednik. Osnivač i ujedno prvi urednik bio je Adolf Gustav Prettner ml. Kao časopis je obnovljen 1965. godine te izlazi do zabrane rada Matice hrvatske 1971. “Svjetlo” je iznova obnovljeno tek 1990. godine kada nastavlja svoju povijest.

Novi broj predstavio je glavni i odgovorni urednik Vladimir Cvitanović. Osim njega, uredništvo ovog časopisa duge povijesti čine i Igor Demeter, Mladen Muić, Vladimir Peršin. Ovaj dvobroj čini 27 naslova, 13 cjelina, a za nastanak zaslužno je ukupno 24 autora. Broj stranica je, u odnosu na prijašnja izdanja, nešto reduciran pa časopis ima 212 stranica, ali unatoč tome i dalje obuhvaća širok spektar aktualnih događaja i svih grana kulture, povijesti i umjetnosti. Tako će se čitatelji susresti sa umjetničkim tekstovima poput pjesama Vere Primorac i Nevenke Grškovć- Hauptfeld ili proznih tekstova Silvija Lebinca i Danijela Škrtića. Časopis se također osvrće na novonastale karlovačke suvenire i Domovinski rat, istražuju se predrasude o Rusiji, političke stranke u Karlovcu te nesretni slučajevi, a govori i o kulturnoj baštini i Žumberku te pokriva i još mnoge druge teme.

Cijena časopisa je 20 kuna.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest