Grad još traži koncesionara za Sklonište za pse – CRPK-u dodatni ugovor ističe 30. lipnja

Grad još traži koncesionara za Sklonište za pse – CRPK-u dodatni
ugovor ističe 30. lipnja

Grad još uvijek traži optimalno rješenje za obavljanje higijeničarske službe i Skloništa za pse. Nakon što je poništen natječaj na kojeg se javio jedino dosadašnji koncesionar, tvrtka Centar za razvoj poljoprivrede i trgovinu poljoprivrednim proizvodima d.o.o (CRPK), pa potom u travnju toj tvrtki i istekla koncesija, Grad je po istim uvjetima sklopio dodatak osnovnom ugovoru kako bi se higijeničarska služba obavljala do 30. lipnja ove godine. Što dalje, bila je tema jučerašnje tribine Udruge mladih PULS održane u Centru za mlade u Grabriku na kojoj su uz volontere i aktiviste udruga, sudjelovale i Andrea Vrbanek, pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za poduzetništvo i poljoprivredu i Vesna Lemić iz CRPK-a.

– Sklonište za životinje mora zadovoljavati osnovne propise 365 dana u godini i to je vrlo zahtjevan posao koji je pod stalnim povećalom javnosti. S Gradom imamo vrlo dobru suradnju, kao i sa udrugom “Udomi me Karlovac” bez čije pomoći vjerojatno većinu pasa ne bi niti udomili, kazala je Vesna Lemić. Kako dodaje,  problem predstavlja i velik broj nečipiranih pasa kojima se ne zna vlasnik, stoga je takve vlasnike nemoguće sankcionirati ukoliko su životinju odbacili.

U posljednje četiri godine iz Skloništa u Utinji udomljeno je oko 1.750 pasa, dok ih je svakodnevno u skloništu boravi stotinjak. Financijski trošak godišnje iznosi prosječno 650 tisuća kuna, a najveća sredstva izdvaja Grad Karlovac. Ostale jedinice lokalne samouprave u Karlovačkoj županiji nemaju rješen problem zbrinjavanja napuštenih pasa.

– Vlasnici koji se neodgovorno odnose prema svojim ljubimcima ne snose nikakve posljedice radi zanemarivanja i napuštanja svojih ljubimaca, stoga briga za napuštene životinje pada na teret čitave zajednice, kojima se osim adekvatnog smještaja, treba osigurati hrana i odgovarajuća veterinarska skrb, kaže Andrea Vrbanek.

Evidentno je, međutim, da ovaj model nije dovoljno učinkovit i da problemi postoje te da u rad treba više uključiti udruge, volontere, ali i stručnjake. Na skupu je predloženo predloženo osnivanje radne skupine, u sastavu stručnjaka, predstavnika Grada i Županije, volontera i građana zainteresiranih za problematiku skloništa koji bi se redovito sastajali i raspravljali. Kako je financiranje Skloništa jedan od najvećih problema, razmatra se suradnja s ostalim gradovima i općinama a kako bi se troškovi podijelili.

Jedna od opcija koja bi se pokazala isplativom jest i otvaranje hotela za pse koji bi značio dodatni izvor financiranja, a i djelomično bi riješio problem napuštanja životinja, koje je u porastu posebice za vrijeme ljetnih praznika.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest