Borba za platane: Inicijativa za zaštitu platana tražit će poništenje građevinske dozvole?

Borba za platane: Inicijativa za zaštitu platana tražit će
poništenje građevinske dozvole?

Platane u ponedjeljak neće pasti, poručili su gradonačelniku Damiru Jeliću predstavnici Građanske inicijative za spas platana u Nazorovoj ulici a nakon šest odrađenih sastanaka koji su trebali dovesti da se zaista iznađe način rekonstrukcije kanalizacijske mreže da se pritom ne uništi stoljetno drveće. Podsjetimo, investitor radova Vodovod i kanalizacija najavili su početak radova uz opasku da će sve biti provedeno po zacrtanom projektu a platane ako prežive – živjet će.

Zbog velikog interesa javnosti za ovu temu priopćenje Eko pana i Građanske inicijative prenosimo u cijelosti…

Ekološko društvo Pan – Karlovac i Građanska inicijativa za spas platana neugodno su iznenađeni Vašim postupanjem, odnosno činjenicom da nas niste obavijestili o Vašoj konačnoj odluci, što shvaćamo kao namjeru izbacivanja iz procesa spašavanja platana.

Kao što je poznato,  predstavnici Grada, izvođača i naručitelja radova vodili su s predstavnicima Eko Pana i Građanske inicijative ukupno 6 sastanka na kojima su se razmatrala sva moguća rješenja, načini i koraci koji se trebaju poduzeti kako bi se izvela rekonstrukcija Nazorove ulice uz istovremeno očuvanje stogodišnjih stabala platana.

Nažalost, ovakvim postupanjem građani Karlovca ponovo su uskraćeni za informaciju o odluci Grada u pitanju zaštite drvoreda. Također, nismo obaviješteni jesu li i koji od prijedloga Eko Pana i Građanske inicijative prihvaćeni, ili odbijeni i iz kojih razloga.

Teško je oteti se dojmu da je Vaše načelno pokazivanje dobre volje kako “sve treba pokušati učiniti u cilju očuvanja platana” bilo isključivo u svrhu političke promocije kojom ste se htjeli prikazati kao kvalitetan političar koji ima sluha za glas javnosti i mišljenja neovisnih stručnjaka. Tome u prilog ide činjenica da gradske službe uključene u projekt nisu napravile niti jedan afirmativni potez u cilju spašavanja drvoreda, već ste se okrenuli isključivo pokušaju obrane loše izrađenog projekta koji nije niti rađen s pretpostavkom očuvanja drvoreda, a rušenje se naknadno pokušalo opravdati naručenim Smjernicama za krajobrazno uređenje.

Slijedom navedenoga podsjećamo Vas i građane grada Karlovca o koracima mogućeg i odlučnijeg spašavanja drvoreda:

1. Imenovanje jednog od nadzornih inženjera prema prijedlogu Eko Pana i Građanske inicijative koji bi svoj dio nadzora obavio besplatno, a imao bi pravo upisa u građevinski dnevnik o izmicanju trase za 1 m, čime bi platane dobile mogućnost preživljavanja i očuvanja.

OBRAZLOŽENJE:

Članci Zakona o gradnji 233-236 jasno govore da su izmjene tijekom građenja DOPUŠTENE. U ovom slučaju odgovorno tvrdimo da se tim pomakom ne utječe na lokacijske uvjete, odnosno na druge instalacije, objekte, vlasništvo i sl. Jedino potrebno je prije tehničkog pregleda evidentirati tu promjenu izmjenom glavnog projekta koja se sastoji od:  izmjene situacije i ishođenja potvrde glavnog projekta, bez nove procedure ishođenja lokacijske dozvole za što ima dovoljno vremena prije završetka radova.

U svakom slučaju, naglašavamo da dodatni nadzor nad radovima treba dodijeliti neovisnom stručnom tijelu (prema prijedlogu Eko Pana i Građanske inicijative), jer je očito da trenutno među odgovornima nema niti malo volje da se platane očuvaju,  čak suprotno vjerojatno postoje i privatni interesi da ih se sruši.

1.Narudžba projekta uređenja okoliša (kod ovlaštenog projektanta) za dio Nazorove ulice od kružnog toka do zavoja

OBRAZLOŽENJE: Ovaj projekt je rađen kao da platane ne postoje. Pokazatelj tome je predviđeno kopanje za slivnike i sekundarnu kanalizaciju odmah uz debla, što znači još veće oštećenje korijena nego što će to uzrokovati iskop za kolektor.

Novo rješenje uvelo bi izdignute zelene otoke koji bi zadirali 1 metar u prometnicu, jer je prometnica dovoljno široka, a oborinska odvodnja te strane ceste bila bi riješena plitkom linijskom rešetkom, za koju ne bi bio potreban tako dubok iskop te odmaknuta oko 1 metar od najbližih stabala.

Sve ove nužne promjene bile bi legalizirane prije nego bi se počeo uređivati okoliš (u to vrijeme radi se samo kanalizacija) a išlo bi po proceduri poticanja ulaganja, odnosno u roku 45 dana bila bi dobivena dozvola za uređenje okoliša kojim bi cijela ulica dobila kvalitetu, a troškovi ne bi prelazili postojeće jer je predviđena dovoljna količina rubnjaka u projektu.

Velika većina potrebnih radova za takvo uređenje okoliša već je ugovorena (odustaje se od slivnika, a dodaje se linijska rešetka) kao i predviđeni troškovi za njihovo izvođenje.

3. Zelenilu dati dužnost praćenja radove i zaštite debla u tijeku građenja, kao i pravilno tretiranje korijenja koje nam će nam biti dostupno tijekom izvođenja radova, a u skladu s mišljenjem dr. Alegra i Šumarskog fakulteta.

Navedeni koraci isključivo su u području nadležnosti grada Karlovca i gradskog poduzeća Vodovod i kanalizacije d.o.o. , a Vas, gospodine gradonačelniče smatramo odgovornim za propuste koji su učinjeni nespretnim vođenjem ovog projekta koji će, ako se provede kako je zamišljen, uzrokovati veliku materijalnu i nematerijalnu štetu ovom gradu.

Svjesni ste kao i svi  koji su sudjelovali na sastancima da je u procesu ishođenja lokacijske dozvole bilo propušteno propisati uvjete zaštite prirode, u ovom slučaju stogodišnjeg drvoreda što se može ispraviti samo izradom projekta uređenja okoliša, poput ovog koji Vam predlažemo, a koji će uzeti u obzir potrebne uvjete zaštite prirode.

U protivnom, zatražiti ćemo poništenje dozvole po nadležnom Ministarstvu što nam nikad nije bio prvi cilj, ali ćemo biti primorani na takav potez zbog nesposobnosti Vas i Vaše uprave prepoznavanja interesa javnosti i izvođenja rekonstrukcije na prihvatljiv način.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest