Kretanje gradom kao vještina – kod Doma HV prezentiran parkour

Kretanje gradom kao vještina – kod Doma HV prezentiran parkour

Prva parkour radionica u Karlovcu, koja se od 22. do 26. lipnja održala u sklopu Festivala urbane kulture Nepokoreni grad, uspješno je završila danas u popodnevnim satima prezentacijom ove zanimljive vještine ispred Doma HV Zrinski.

Parkour je prirodna metoda razvijanja ljudskog tijela kako bi bilo sposobno kretati se što brže i efikasnije po bilo kojim urbanim ili ruralnim područjima, pritom koristeći okoliš oko sebe. Zahtjeva konstantnu fizičku kondiciju i psihičku spremnost.

Kao aktivnost je iznimno dobra za zdravlje, a kako kažu “traceuri” (kako se na franc. nazivaju oni koji treniraju parkour, i odlična zanimacija za mlade ljude kojima se ovo nudi kao dobra alternativa za različite poroke.

Radionicu, koja se od srijede do subote održavala na Atomskom skloništu na Rakovcu, u četiri dana je pohodilo 15-tak zainteresiranih, koje su osnovnim pokretima podučavali instruktori parkoura (traceuri). Ovo je bila idealna prilika za druženje i razmjenu iskustava parkourovca iz svih krajeva Hrvatske, tako da su svoju podršku radionici sudjelovanjem dali i gosti iz Osijeka, Kutine, Zadra, Zagreba i Rijeke.

Iako je do zadnjeg trenutka bilo upitno današnje finalno prezentiranje ispred Doma HV Zrinski jer nisu dobili potrebnu dozvolu za održavanje,u konačnici je prezentacija održana bez problema. Popratili su je brojni zainteresirani građani, kao i oni koji su bili samo u prolazu.

Traceuri kažu da se prilikom treninga i prezentacije odnose iznimno odgovorno prema prostoru na kojem vježbaju ( prije radionice sami su očistili prostor Atomskog skloništa koji je bio pun stakla i smeća), kao i prema vlastitom tijelu i zdravlju, ukoliko se vježbe izvode pravilno. Prilikom vježbanja ne rade buku, a kako nemaju dodatnih rekvizita za vježbanje osim trenirke i tenisica, smatraju da ne mogu, a niti ne žele oštetiti javni prostor o kojem ovise. Ipak, ne vole se nametati i ukoliko ih se zamoli da se maknu, oni to i učine i traže novu lokaciju gdje mogu vježbati.

Dok je u drugim gradovima parkour popularan, u Karlovcu se njime bavi svega nekoliko ljudi, uključujući  tri djevojke. Stoga karlovački traceuri pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže i jave na mail getz.82@gmail.com.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest