Mještani Belavića i Briga dočekali radove – novi most gotov za godinu dana

Mještani Belavića i Briga dočekali radove – novi most gotov za
godinu dana

Nakon 63 godine drveni most u Belavićima odlazi u povijest. Teška mehanizacija izvođača radova –  tvrtke Zagorje Tehnobeton prvo će pristupiti uklanjanju drvenog mosta a zatim krenuti u izradnju armirano – betonske konstrukcije novog dvotračnog mosta koji će, kako bi se što bolje uklopio u idiličnu vizuru rijeke Mrežnice, biti obložen drvenim oblogama.

Od starog mosta danas su se oprostili brojni mještani Belavića i Mrežničkog Briga, dok su radove svečano otvorili predstavnici vlasti.

– Svako ima svoj kraj tako je i ovaj naš drveni most dočekao svoj, rekao je gradonačelnik Duge Rese Ivan Baršić podsjetivši kako je most u Belavićima prvi put na ovom mjestu izgrađen 1948. Na isto mjesto je došao novi 1971. godine koji je prije deset godina obnovljen.

– Pripreme za izgradnju novog mosta traju od 2005. godine kad su počeli razgovori o najboljem rješenju. S konzervatorima je dogovoreno da se napravi most s drvenim elementima. Most koji bi se uklopio ali istovremeno bio trajno i sigurno rješenje, kaže Baršić. Dodaje da je ovaj projekt provođen u tišini, bez političkih prepucavanja ali i kako je bio uklopljen u predizborni program koalicije HDZ-HSS.

Novi most posebnim izazovom smatraju i izvođači radova iz varaždinske tvrtke Zagorje Tehnobeton. Po riječima direktora Miroslava Bunića, građevina koja će se uklopiti u prekrasni okoliš rijeke Mrežnice trebala bi biti gotova u roku od godine dana. Do tada će mještani i dalje koristiti pontonski most kojeg je jo 2008. godine postavila Hrvatska vojska.

Što se tiče tehničkih detalja, novi most bit će dugačak 210 metara, a zajedno sa pristupnim cestama u dužini 400 metara. Vrijednost investicije je 11 milijuna kuna a financira se zajedničkim sredstvima Županijske uprave za ceste, Karlovačke županije i Grada Duge Rese. KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest