Izuzetno bogat program 14. MFF-a – dolaze Turci, Slovaci, Vijetnamci, Čileanci, Jakuti…

Izuzetno bogat program 14. MFF-a – dolaze Turci, Slovaci,
Vijetnamci, Čileanci, Jakuti…

Međunarodni festival folklora, iznimno popularna kulturna manifestacija koju svake godine u Karlovcu prati preko 20 tisuća ljudi, i po 14. put će bogatim programom svim ljubiteljima folklorne umjetnosti pružiti mogućnost upoznavanja raznovrsnih kultura kroz nastupe domaćih i inozemnih ansambla. U sklopu ovogodišnjeg 14. Međunarodnog festivala folklora, koji će se od 3. do 9. srpnja održati u gradovima i općinama Karlovačke županije gostovat će grupe iz Turske, Makedonije, Slovačke, Čilea, Rusije (Republika Sakha, Yakutia), Vijetnama, a na zatvaranju će gostujući nastup imati grupa iz Latvije. Osim u Karlovcu, nastupi će se održati i u Dugoj Resi, Topuskom i Draganiću.

Uz goste iz svih krajeva svijeta, nastupit će i domaćin i izvršni organizator Festivala, folklorni ansambl ”Matija Gubec”, kao i lokalni KUD- ovi i folklorna društva. Preko 180 sudionika će kao i svake godine, biti smješteni u Učeničkom domu Karlovac. Bez obzira na nešto ”siromašniji” budžet nego što je bio prošlih godina, a koji će iznositi između 200 i 210 tisuća kuna, organizatori garantiraju da će kvaliteta samog festivala i dalje biti na razini.

Kako je na današnjoj tiskovnoj konferenciji kazao predsjednik Međunarodnog festivala folklora Željko Štajcer, festival je nastao u ožujku 1998. godine konstitucijom prvog Organizacijskog Odbora i odmah je uvršten u organizaciju CIOFF pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Do sada je u sklopu Festivala našu domovinu posjetilo preko 2.000 sudionika iz 35 zemalja širom svijeta, uključujući i Južnu Koreju, Senegal, Indoneziju, Cipar, Grčku, Južnoafričku Republiku, Indiju i mnoge druge.

Festival počinje 3. srpnja (nedjelja) u 20 sati svečanim mimohodom ulicama Karlovca, a 8. srpnja (petak) će nakon završnog mimohoda gradom ( s početkom u 20 sati) biti svečano zatvaranje Festivala te dodjela priznanja i razmjena poklona u ŠRC Šanac, s početkom u 20.30 sati. Za 9. srpnja su od 11 sati predviđeni animacijski programi.

OVOGODIŠNJI SUDIONICI 14. MFF-A 2011.

1. Folklorna grupa ”GEHEM”, Ankara, Turska 2. Folklorna organizacija AYFAS, Bratislava, Slovačka 3. Glazbeni ansambl ”LOTUS”, Hanoi, Vijetnam 4. Folklorni ansambl Sveučilišta Skopje ”MIRČE ACEV”, Skopje, Makedonija 5.Folklorni ansambl ”DOLBAR”, Republika Sakha, Yakutia, Ruska Federacija 6. Ballet Folklorico de la Universidad de Chile BFUACH, Valdivia, Čile 7. Folklorni ansambl ”Matija Gubec”, Karlovac, Hrvatska

Gosti na zatvaranju Festivala:

Folklorna grupa ”RITENITIS”, Riga, Latvija

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest