Karlovac će od Vlade RH tražiti više policajaca? Dogradonačelnik Delić predložio, Vijeće se nije očitovalo

foto ilustracija - arhiva KAportala

– Vaše izvješće je vrlo objektivno, ali činjenica je da su događaji koji se zbivali kroz neko vrijeme poticali određen stupanj nesigurnosti kod naših sugrađana i to ne smijemo zanemariti. Razmotrimo mogućnost da Gradsko vijeće uputi Vladi RH prijedlog, zamolbu, peticiju…. s jasnim obrazloženjem da poveća broj operativaca na našem području. Nismo donosili sistematizaciju niti obrasce, ali možemo kao građani utjecati da se taj trend poboljša, kazao je dogradonačelnik Dubravko Delić, zaključivši tako sat i pol dugu raspravu o stanju sigurnosti u Karlovcu.

Hoće li taj njegov prijedlog Vijeće i formalno uputiti, predsjednik Damir Mandić (HDZ) nije precizirao.

Statističke podatke vijećnicima su prezentirali Damir Brcković i Saša Lenard iz PU karkovačke, no Ivica Margarin (Reformisti), koji je raspravu o stanju sigurnosti prije više od mjesec dana i predložio, kazao je da je vrlo skeptičan prema statistici i načinu na koji se ona radi.

– Sigurnost nije definirana policijskom statistikom niti izjavama da je stanje povoljno ili relativno zadovoljavajuće nego subjektivnim osjećajem koliko se netko osjeća sigurnim. Kako objasniti majci da je stanje bolje jer je lani u istom razdoblju pretučeno dvoje, a sad, eto, samo njen sin, pitao je Margarin, zamolivši da se njegov istup shvati samo kao nastojanje da Karlovac doista bude grad ugodan za življenje i prijatelj djece.

Na slučajeve premlaćivanja, pa i onaj županijske vijećnice Ane Milašinović, podsjetila je Snježana Kirinić (Laburisti), predloživši da policija barem vikendom zatraži pomoć drugih PU ako nema dovoljno ljudi, da je prevencija važna naglasila je i Mirjana Pogačić (HDZ) i Miroslav Delić (SDP), a da mu se čini da “zapinje” sud primjetio Predrag Pavlačić (HSS) i Nikola Badovinac (SDP).

Brcković je kazao da im, po sistematizaciji, nedostaje 30 policajaca, a Lenard ponovio da sudske presude ne komentiraju, ali i da je na Gradu da konačno osnuje prometno redarstvo. Tako se policija ne bi morala baviti prometom u mirovanju, za što imaju i desetke dojava dnevno.

Inače, po policijskim podacima, u prvom kvartalu ove godine manje je kaznenih djela nego u istom periodu lani. Evidentirano ih je 340, od kojih prednjače ona iz općeg kriminaliteta. Ubojstava u ovom razdoblju nije bilo, sva četiri kaznena djela nanošenja teških tjelesnih ozljeda su razriješena, od 10 razbojništava razriješena su četiri, a od dva slučaja silovanja jedno. Počinitelji su otkriveni i u tri razbojničke krađe te jednom protupravnom oduzimanju slobode.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest