Prepun Šanac na šarenom otvaranju 14. Međunarodnog festivala folklora

Prepun Šanac na šarenom otvaranju 14. Međunarodnog festivala
folklora

Umjesto sedam, na svečanom otvaranju 14. Međunarodnog festivala folklora nastupilo je šest ansambala, no posjetitelji su ipak mogli uživati u nastupima sedam grupa, jer domaći Folklorni ansambl Matija Gubec predstavio se s dvije kategorije – mladima i još ne toliko iskusnima, te onima najiskusnijima, koji su već prošli pola svijeta šireći hrvatsku tradiciju i baštinu.

Manji broj ansambala uzrokovan je zasad nedolaskom (zasad iz nepoznatih razloga) ruske folklorne skupine “Dolbar”, no posjetitelji su unatoč ovom izostanku tijekom cijele večeri uživali u šarenim i egzotičnim plesovima i pjesmama iz bliske nam Makedonije (Folklorni ansambl “Mirče Acev” Sveučilišta Skopje) i Slovačke (Folkorna organizacija “Ayfas” Bratislava), nešto udaljenije Turske (Folklorna skupina “Gehem” Ankara) i, iz naše perspektive, prilično egzotičnih i slabo poznatih Čilea (Ballet Folklorico de la Universidad de Chile “Bfuach”, Valdivia) i Vijetnama (Glazbeni ansambl “Lotus” Hanoi). Posjetitelji su mogli bolje upoznati i raskošne nošnje karlovačkog kraja, koje su kao i prošle godine predstavili voditelji Tamara Perković i Dario Štefanac.

Kao i svake godine, svi su gosti primljeni izuzetno dobro, uz dugotrajan i topao aplauz, a nema sumnje kako će tako biti i narednih dana, dok ćemo ih svakodnevno susretati na ulicama. Ne samo Karlovca, jer gostovat će i u još tri mjesta Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije – u utorak u Topuskom, u srijedu u Dugoj Resi, a u četvrtak u Draganiću. Uz uobičajene kratke animacijske nastupe po gradu, Karlovčani će u novom cjelovečernjem nastupu moći uživati u petak, 8. srpnja, također u Šancu, s početkom u 20.30 sati. Navedenim ansamblima na posljednjem će se nastupu pridružiti i latvijska folklorna skupina “Ritenitis” iz glavnog grada ove zemlje, Rige.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest