Kvalificirali se na biciklističku utrku u Francuskoj, pomozimo im da i otputuju

Kvalificirali se na biciklističku utrku u Francuskoj, pomozimo im
da i otputuju

Odvoziti 1.400 kilometara za maksimalno 90 sati, voziti noću,voziti u svim ekstremnim uvjetima, voziti sasvim sam, ili pak u grupi od oko 6.000 natjecatelja i na kraju stići do cilja. Doima se gotovo nemogućom misijom, barem za one “smrtnike” koji bicikl smatraju pomagalom s kojim će doći do posla ili se u nedjeljno prijepodne provozati gradom.

Iako biciklizam u Karlovcu ima stoljetnu tradiciju tek ove godine – 15. kolovoza, po prvi puta u povijesti, Karlovac i karlovačka regija će imati svoje predstavnike legendarnoj “randonneurskoj utrci” Pariz – Brest – Pariz koja se vozi od daleke 1891. godine i gotovo je posljednja prava amaterska utrka u cestovnom biciklizmu. Kvalifikacije za ovu prestižnu trku izdržljivosti, spretnosti i nadasve hladne glave ove su godine u Mađarskoj izborili Ino Cvitešić iz Karlovca i Alen Moše iz Duge Rese. Njihov je uspjeh tim veći što su to uspjeli sasvim sami, vlastitim snagama i sredstvima, bez logistike klubova ili sportskih zajednica. No, to je jedan drugi problem koji zaslužuje poseban tekst.  

– Iskreno i sami smo iznenađeni što smo izborili pravo na sudjelovanje ovoj utrci. Radi se o utrci na kojoj starta oko 6.000 biciklista, a završi ih tek oko 50 posto. Za primjer Giro ili Tour d’ France završi između 80 i 90 posto natjecatelja. Zapravo smo se i Alen i ja našli u mukama kako prikupiti potreban novac za pribavljanje sve potrebne opreme za put, prijevoz do starta, organiziranje noćenja tijekom utrke i nabavku svega što je potrebno četiri dana koliko sve to traje. Dijeli nas tek 47 dana za obaviti sve pripreme, ispričao je za KAportal Ino Cvitešić.

Breveto ili randonnée je organizirana ekstremno duga biciklistička vožnja. Biciklisti koji se u ovoj disciplini nazivaju “randonneuri” trebaju po neoznačenoj trasi (dužine od 200 do 1.400 km) proći kontrolne točke i stići do cilja unutar zadanog vremena.  Randonnée na francuskom jeziku, u slobodnom prijevodu, znači šetnja ili dugačko putovanje. To je pravi test izdržljivosti. Za odlazak naših biciklista u Francusku potrebno je prikupiti oko 30.000 kuna po osobi.

– Kada smo stavili na papir koliko nam je novca potrebno bili smo na rubu odustajanja, kažu Alen i Ino. No, na kraju, ističu, odlučili su svim snagama pokušati prikupiti sredstva i u Francuskoj na najbolji mogući način predstaviti gradove i županiju iz koje dolaze po prvi puta, a u kojoj je tradicija biciklizma starija dvije godina od utrke na kojoj će sudjelovati. Ovim sportašima potrebno je gotovo sve, od rukavica, čarapa, napitaka, hrane, majica do rješavanja pitanja iznajmljivanja kampera. Svi koji se žele uključiti u prikupljanje sredstava mogu se javiti na mail KAportala – redakcija@kaportal.hr ili direktno kod Ine Cvitešića na mobitel – 098/404-567.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest