Poskupljenje grijanja dolazi “u paketu” s novim obračunom – tek s početkom sezone grijanja

Poskupljenje grijanja dolazi “u paketu” s novim obračunom – tek s
početkom sezone grijanja

Novo poskupljenje grijanja od 14,18 posto koje će najvjerojatnije u četvrtak “amenovati” karlovačko Gradsko vijeće, neće spasiti “Toplanu” višemilijunskog duga dok će građanima na teret donijeti veći namet i novi obračun po potrošnji energije. Zasad, međutim, nije poznato koliko će računi narasti u vrijeme sezone grijanja jer to ovisi o brojnim faktorima, o izolaciji zgrada, stolariji, položaju i sličnim energetskim faktorima, dok će se paušal obračunavati po formuli umnoška potrošene energije i kvadrata koje korisnik koristi. Kako je na današnjoj tiskovnoj konferenciji objasnio direktor “Toplane” Denis Janžetić, “ljetni” paušal će za stan od oko 60 kvadrata iznositi oko 170 kuna ako se pretpostavi da je prosječna potrošnja za tu kvadraturu oko 7,8 kilovata.

Zanimljivo, novi obračun s cijenama neće se početi primjenjivati odmah, već s početkom sezone grijanja. “Toplana”, odnosno njezin 100-postotni vlasnik Grad Karlovac ne želi se odreći novca kojim će do rujna pokušati pokrpati dug koji se već popeo na oko trideset milijuna kuna. U strahu što će donijeti novi obračun, mnogi od 7.680 korisnika “Toplane” razmišljaju o ugrađivanju individualnih razdjelnika energije kojima bi mjerili koliko sami potroše, a da ne ovise o lošoj izolaciji ili rastrošnosti svojih susjeda u zgradi. Da bi ih ugrađivali, po sadašnjem Pravilniku, za to se mora izjasniti 50 posto stanara, dok bi samo ugrađivanje koštalo oko 600 do 800 kuna po radijatoru. Janžetić je uvjeren da niti to neće korisnicima pomoći da smanje račune grijanja, pa kako im to ne mogu garantirati, neće im niti preporučivati ugradnju razdjelnika.

U očekivanju što će donijeti sutra, kakve će biti cijene energenata – mazuta i plina i ostaloga, u “Toplani” su već podnijeli zahtjeve za novo poskupljenje – čak 49 posto za kućanstva i 22 posto za gospodarstvo. Janžetić kaže da karlovačka “Toplana” nije jedina u problemima – u Republici Hrvatskoj toplane ukupno već su dužne  više od milijardu kuna.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest