Na početku 20. stoljeća u “starom Karlovcu” živjelo 6 tisuća žitelja, danas 900

Na početku 20. stoljeća u “starom Karlovcu” živjelo 6 tisuća
žitelja, danas 900

Karlovačka povijesna Zvijezda, za čiju je gradnju prva lopata u zemlju zabijena dalekog 13. srpnja 1579. godine, po popisu stanovništva iz 2001. godine brojala je tek 937 ljudi dok će, s obzirom da u Zvijezdi i dalje živi pretežno starije stanovništvo, ovaj broj na ovogodišnjem popisu vjerojatno biti i znatno manji.

Odgađanje obnove Radićeve ulice, nedostatak sredstava za uređenje centralnog trga, ruševnih vojarni “Oružane” i Velike vojarne čiji vlasnik Karlovačka banka očito uslijed krize ne namjerava tako skoro započeti obnovu, karlovačku je Zvijezdu učinilo “mrtvom zonom” dok devastirani dijelovi poput “Kineske četvrti” i dalje mogu koristiti kao kulisa idealna kulisa za snimanje ratnih filmova.

Zvijezda Karlovčanima, posebno mladim obiteljima, nikako nije privlačna za stanovanje. Nakon što je neslavno propao projekt POS-a u “Oružani” koji bi mladost i dječji smijeh vratili na centralni gradski trg i u vrijeme kad nisu festivali i gradske svečanosti, bilo je projekata obnove starih kuća i pročelja u Zvijezdi, no ne u smjeru da povijesni centar ponovno postane i stambena zona što su predlagali mnogi uvaženi arhitekti i urbanisti.

Za usporedbu u današnje vrijeme nepravednog zapostavljanja Zvijezde uzeli smo nekoliko podataka iz prošlosti. Stara karlovačka općina koja tada nije obuhvaćala Banijansku i Švarčansku, 1880. godine brojala je ukupno 5.824 stanovnika. Osim Zvijezde tu su bili obuhvaćeni i dijelovi grada izvan zidina no znakovito je kako se život polako isisava iz centra grada. Deset godina kasnije neznatno je narasla na 5.559 žitelja dok je na prijelazu u 20. stoljeće – 1900 godine “stari Karlovac” brojao 5.991 dušu. KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest