Prva iskapanja uz platane u Nazorovoj pokazuju da korijenja gotovo i nema

Prva iskapanja uz platane u Nazorovoj pokazuju da korijenja gotovo
i nema

Poslije prvih radova na iskopavanju u Nazorovoj ulici još je očitije kolika je odluka vlasti da jednostavno poreže stoljetni drvored platana bila ishitrena i koliko su u međuvremenu naručeni elaborati i “stručna” mišljenja o tome kako je nemoguće izvesti radove i sačuvati platane, bili čiste špekulacije i voda na mlin investitora. Naime, kako doznajemo od predstavnika Ekološke udruge Pan Denisa Frančiškovića i predstavnika građanske inicijative za spas platana Davora Petračića, kod prvih iskopa uz platane, na opće iznenađenje, korijena platana gotovo da i nije bilo. Tlo nije od trusnog materijala nego kompaktno  glineno koje očito zadržava dosta vlage i platane su se očito tome prilagodile, jednostavno u razvoju nisu imale potrebe raširiti korijenje kako bi održale stabilnost ili došle do neophodne vlage za normalan rast.

“Bio sam na gradilištu, vidio prve iskope i mogu reći po prvim dojmovima da sve one pretpostavke kako bi korijenje moralo biti toliko široko da će platane teško preživjeti, padaju u vodu. Sad sam puno optimističniji u pogledu njihovog opstanka. Ovo saznanje još je jedan dokaz da je naš prosvjed i obrana platana od motornih pila Zelenila bio itekako opravdan” – rekao nam je Denis Frančušković. Na gradilištu je bio i Davor Petračić, inače ovlašteni građevinski inženjer koji nam je potvrdio ova saznanja.

“Odlukom projektanta omogućeno je pomicanje trase rova dalje od platane za nešto više od pola metra što je poboljšalo izglede platana, ali očito je da korijenja na toj trasi, barem zasad, ima manje, negoli se očekivalo” – rekao je Davor Petračić iskazujući također zadovoljstvo što je javnost prisilila vlast da ne sprovede svoj prvotni plan da sruši platane bez pokušaja da ih spasi.

Gradska vlast si je napravila političku štetu dugim i upornim inzistiranjem da sprovede zamišljeno rezanje drveća, ali iz današnje perspektive može zahvaliti angažiranim građanima što su ih zapravo fizički spriječili u naumu. Kakva bi tek šteta, i to ne samo politička, nastala kad bi se utvrdilo da su motorne pile Zelenila odrezale stoljetni drvored, a da se kasnijim radovima utvrdilo kako je to bilo suvišno.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest