Učenje otvorenog srca na dvodnevnom iaido seminaru održanom u Karlovcu

Učenje otvorenog srca na dvodnevnom iaido seminaru održanom u
Karlovcu

Dvadesetak praktikanata iaido vještine – umijeću baratanja samurajskom sabljom iz Rijeke, Zadra, Samobora, Zagreba i Karlovca imali su priliku u Karlovcu učiti od senseia Yabe Yasutake koji je četiri dana boravio u Karlovcu, kao gost iaido sekcije Kendo kluba “Karlovac”.  Iaido je tradicionalna Japanska vještina mačevanja, koja se odlikuje skladnim kontroliranim pokretima izvlačenja katane iz korica, rezanja zamišljenog protivnika u jednom pokretu i vraćanja sablje u korice. Temelje ove vještine postavio je prije 400 godina Hayashizake Jinsuke Shigenobu. Od 14. do 16. stoljeća u Japanu je bilo oko 400 različitih škola ove vještine. Do danas je, zahvaljujući preživjelim nasljednicima iz generacije u generaciju, preostalo oko 60 izvornih starih škola mačevanja. Stil mačevanja pod nazivom Tosa Muso Jikiden Eishinryu kojega je razvio gore spomenuti Jinsuke Shigenobu, bio je predstavljen u Karlovcu.

U dva navrata, 2007. i 2009. voditelj karlovačkog kluba, Denis Stošić 3.Dan, putovao je u Japan na seminare ove vještine. Jedan od njegovih učitelja kojeg je upoznao u Osaki bio je Yabe Yasutake 7.Dan, koji je odlučio, nakon posjete Engleskoj, svratiti u Hrvatsku a kasnije ga je put odveo u Mađarsku, pa natrag u Japan. U Karlovcu je Yabe sensei podučavao dvadesetak Hrvatskih iaidoka osnovama ovog stila, dok su mu asistirali voditelj hrvatskih iaidoka Stošić, i članice njegova kluba Mirjana i Nives Markuš.

Tijekom dva dana, 23. i 24. srpnja,  iaidoke su odradili 14 sati treninga, pa nije bilo puno vremena za razgledavanje grada. Sensei je podučavao učenike kako da izvode velike i spore pokrete, kako bi kontrolirali svaki dio tijela, uz komentar: – Ako vježbe izvodite brzo, onda to nije Japanski budo!

– Učenje iaidoa zahtijeva otvoreno srce i um! Naglašavao je Yabe sensei, želeći istaknuti važnost prihvaćanja stranih običaja u okvirima vježbanja vještine, važnost shvaćanja drugačijeg načina razmišljanja i toleranciju među nacijama.Iaido kao borilačka vještina nema upotrebnu vrijednost, jer nitko više ne hoda sa samurajskom sabljom za pojasom. Međutim, dugotrajno vježbanje i ponavljanje istih pokreta podučava samodisciplini, strpljenju i shvaćanju da je za stvaran uspjeh neophodan naporan rad i potpuno predavanje cilju.Po ostvarenju cilja, učenik shvaća da je put kojim je prošao zapravo ono što ga čini boljim, a ne dosezanje cilja. Jer, jednom kad dosegne zadani cilj, već u daljini ima drugi, do kojega je Put još strmiji i sporiji.

Osim tehnika, sensei je govorio o običajima, načinu života, posvećenosti i samodisciplini samuraja u srednjem vijeku, te kako su ove kvalitete iskoristili u modernom Japanu.Vrlo važan detalj u vježbanju je reishiki, odnosno bonton, koji uključuje izvođenje naklona, poštovanje drugih, posebno starijih, te način odnosa prema oružju i opremi, odjeći i dvorani u kojoj se vježba. Naime, svaki trening započinje ulaskom i naklonom dvorani, koja je zapravo mjesto Puta. Mjesto u kojem se uči vještina. Slijedi čišćenje dvorane krpom, kako bi iaidoke vježbali u čistom i urednom okruženju. Međusobni odnosi uređeni su propisanom etikom i pravilnim ponašanjem, koji uključuje neverbalnu komunikaciju putem naklona. Ovakav odnos i način ponašanja u današnjem je zapadnjačkom društvu u najmanju ruku neobičan, no s obzirom da se radi o očuvanju tradicije, zaljubljenici u ovu vještinu vrlo brzo prihvaćaju njena pravila.Drugi primjer je slijed stajanja u redu u dvorani. Najstariji učenik je na iastočnoj strani, odakle izlazi sunce, dok je najmlađi na zapadnoj, gdje sunce zalazi. Osim toga, početnici su uvijek blizu ulaza u dvoranu, dok su učitelji najudaljeniji od ulaza. Ovo se prakticiralo iz razloga što su u samurajsko doba bili česti ratovi među školama.Tako bi pripadnici jedne škole iznenada upali na trening druge škole u nastojanju da ih unište.Racionalni Japanci shvatili su da će najmanje štete škola pretrpjeti ako prvo stradaju oni koji najmanje znaju, pa su tako početnici primali prvi val napada. To je dalo vremena starijima da se pripreme za obranu škole.

Zbog ugodne atmosfere koja je vladala tijekom seminara, Yabe sensei je sa svojim učenikom Shinmi Masaki demonstrirao kate koje se izvode u paru drvenim katanama (bokuto).Ova demonstracija bila je velika čast za hrvatske iaidoke, jer se izvođenje kontakt kata smatra za vrlo visok stupanj vještine i predstavljalo je tajnu stila. Naime, ukoliko bi u srednjem vijeku, članovi druge škole mačevanja saznali i naučili ove tehnike, brzo bi naučili kako ih onemogućiti.Stoga je snimanje i fotografiranje ovih tehnika i danas zabranjeno, jer se smatra za izvor stila. Japanski učitelj Yasutake sensei bio je oduševljen toplinom i ljubaznošću domaćina, pa je na odlasku obećao da će se vratiti i dogodine.

Denis Stošić

Treninge Japanskog mačevanjamožete pogledati subotom i nedjeljom od 10-13 sati u Sportskoj dvorani Karlovac, Rakovac bb, u dvorani ŠAK Dinamic. Sve informacije na mob: 099 80 733 70 ili 091 25 22 66 8, te na e-mail: denis.stosic@ka.t-com.hr . Informacije o iaidou na Hrvatskom jeziku pogledajte na www.iaido.com.hr

foto: Igor Čepurkovski

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest