Veleposlanica Slovenije u Hrvatskoj Dr. Knez i dogradonačelnik Delić otkrili spomen ploču obitelji Jakil u Karlovcu

PENTAX DIGITAL CAMERA

Na inicijativu Karlovčanina Dr. Mirka Butkovića, koji je na svečanosti govorio o obitelji Jakil, Kulturno društvo Slovenski dom Karlovac, Grad Karlovac, HGK – Županijska komora Karlovac i Rotary klub Karlovac podigli su danas na zgradi u Šebetićevoj 2 u Karlovcu spomen ploču slovenske obitelji Andreja Jakila koja je početkom 20-og stoljeća iz Slovenije doselila u Karlovac. Obitelj je bila vlasnik tvornice kože i cipela “Andrija Jakil” koja je poslije 2. svjetskog rata nosila nazive KIK, “Josip Kraš” i KIO. Julij Jakil bio je osnivač i prvi predsjednik gospodarske komore u Karlovcu, a od 1935. do 1941. godine i član Rotary kluba Karlovac. Na mjestu nekadašnje tvornice kože i obuće u Marmontovoj aleji na Dubovcu već nekoliko godina je austrijski trgovački centar Lidl.

Spomen ploču otkrili su veleposlanica Republike Slovenije u Hrvatskoj Dr. Smiljana Knez i zamjenik karlovačkog gradonačelnika Dubravko Delić. U kratkom obraćanju nazočnima među kojima su bili i daljnji rođaci obitelji Jakil kao i Karlovčani koji vuku slovenske korijene, oboje su zahvalili na inicijativi te istakli zadovoljstvo što će ovom spomen pločom i mlađe generacije Karlovčana podsjetiti na obitelj koja je u Karlovcu u jednom razdoblju bila gospodarski i društveno vrlo istaknuta i utjecajna.

Hrvatska dionička tvornica kože počela je raditi u Karlovcu primitivnim pogonom , sa svega 12 radnika, 1904. godine. Štavila je kožu za opančarske, postolarske, remenarske i sedlarske potrebe. Rentabilno je poslovala sve do 1907. kada zbog lošeg rada uprave, kojoj je na čelu bio Dane Čorak, pada u stečaj. Za tvornicu se zainteresirao Slovenac Andrija Jakil. Gradonačelnik Karlovca Gustav Modrušan se s njim sporazumio da preuzme poduzeće uz obvezu da će tvornicu moderno urediti, upošljavati stalno 50 radnika i najmanje 10 godina voditi posao. Jakil se 1915. definitivno iz Rupi kraj Gorice preselio u Karlovac. Malu tvornicu kože proširuje, a između 1920. i 1923. nadograđuje je u modernu tvornicu cipela. Posluje pod imenom “Tvornica kože i obuće Andrija Jakil d.d.” Zbog poteškoća u plasmanu “Jakil” je 1938. prestao proizvoditi obuću. U razdoblju od 1941. do 1945. čitava proizvodnja sekvestirana je za vojsku, Andrijin sin Julio, koji je nastavio voditi tvornicu nakon očeve smrti, odveden je 1942. u Jasenovac, gdje mu se gubi svaki trag.

U proljeće 1945. sve karlovačke tvornice kože i obuće postaju državno vlasništvo, a tvornica za proizvodnju obuće zove se “Josip Kraš”. Godine 1954. mijenja proizvodnju u obuću za građane, otvara i prvu vlastitu prodavaonicu, da bi ih 1990-ih godina imala više od 50. Značajan je izvoznik na konvertibilno i klirinško tržište. Nasljednik proizvodnje, kupnjom poduzeća u stečaju, postaje Karlovačka industrija obuće d.o.o. (KIO), naslijedili i sve poteškoće bivše tvornice, kao što su nelikvidnost, pad izvoza, pad kupovne moći na domaćem tržištu, danas već zastarjelu tehnologiju, drastično sužavanje tržišta i drugo.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest