Kuzman: Gospodarska kretanja u Karlovačkoj županiji dobra

Kuzman: Gospodarska kretanja u Karlovačkoj županiji dobra

Nakon što su u 2009. i 2010. godini uslijed recesijskih kretanja hrvatskog gospodarstva zabilježena negativna kretanja financijskih rezultata poslovanja, u prvih šest mjeseci 2011. godine dogodio se značajni zaokret te su poduzetnici Karlovačke županije uspjeli ostvariti veće prihode od rashoda, kazao je predsjednik Županijske komore Karlovac Zlatko Kuzman na sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Karlovac, na kojoj su glavne teme bile stanje u gospodarstvu Karlovačke županije i promotivne aktivnosti Hrvatske gospodarske komore.

U analizi ostvarenja ukupnog prihoda po vodećim djelatnostima u Karlovačkoj županiji, apsolutno je vodeća prerađivačka industrija (posebno industrija pića i prehrambenih proizvoda), koja zajedno sa građevinskom industrijom bilježi rast u prihodima, dok trgovina u odnosu na prošlo razdoblje i dalje, iako sporijom dinamikom, bilježi smanjenje prihoda.

Kuzman je naglasio da je još uvijek nezadovoljavajuća činjenica da plaće sporo rastu, samo 3.3 posto u odnosu na prošlu godinu (u Karlovačkoj županiji prosječna plaća iznosi oko 4.171 kuna, što je deset posto manje od prosjeka na razini države), no da se ipak bilježi nešto manja stopa nezaposlenosti u odnosu na srpanj prošle godine (2,2 posto, tj. 247 nezaposlene osobe manje) te da broj evidentiranih nezaposlenih iznosi 10.899 osoba, dok je 2002. godine ta brojka bila oko 16.000. Industrija, trgovina i graditeljstvo upošljavaju 76 posto zaposlenih u analiziranom obuhvatu zaposlenih.

– Prema podacima Financijske agencije na dan 30. lipnja 2011. godine u Karlovačkoj županiji bilo je 646 insolventnih pravnih osoba, što je 50 više u odnosu na prosinac 2010. godine. Ukupan iznos nepodmirenih dospjelih obaveza pravnih osoba krajem prvog polugodišta ostvaren je u vrijednosti od 494.4 milijuna kuna, kazao je Kuzman.

Kuzman je nadodao da po pitanju vanjskotrgovinske robne razmjene Karlovačka županija bilježi rast od 7,4 posto. Uočena su pozitivna kretanja pokazatelja izvoza za 6,4 posto, no zabilježen je i nešto brži rast uvoza od 8,5 posto.

– Karlovačka županija bilježi jako poslovne dobre rezultate u odnosu na druge županije i smatramo da su zabilježeni trendovi rasta investicija i ukupnih prihoda, ali i izvoza iznimno ohrabrujući za buduća vremena, kaže Kuzman priznavši da tome najviše pridonosi desetak tvrtki koje ulaze u red najboljih u državi.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest