Srednjoškolski filmaši iz cijelog svijeta četiri dana u Karlovcu na 2 festivala

Srednjoškolski filmaši iz cijelog svijeta četiri dana u Karlovcu na
2 festivala

Odbrojavanje samo što nije završilo. Večeras će svečano biti otvoren ne jedan, već dva filmska festivala, kojima je grad na četiri rijeke tradicionalno domaćin u rujnu, sve u organizaciji sjajnih mladih filmaša iz Kinokluba Karlovac i videodružine Gimnazije Karlovac. Grad je obojan u žuto, a srednjoškolski filmaši iz cijele Hrvatske, ali i svijeta, naredna će se četiri dana družiti, sklapati kontakte i, naravno, uz sve ostale gledatelje, uživati u filmovima koje su napravili njihovi vršnjaci.

U inozemnoj konkurenciji Four River film festivala bit će prikazani filmovi iz 18 država s tri kontinenta – odabrani radovi stižu iz SAD-a, Velike Britanije, Irske, Španjolske, Njemačke, Češke, Moldavije, Srbije, Kine (Hong Kong), Austrije, Južne Koreje, Slovenije, Belgije, Danske, Finske, Litve, Mađarske i Rumunjske. Velik broj mladih autora posjetit će festival i sudjelovati u brojnim programima.

U domaćoj konkurenciji, u sklopu Filmske revije mladeži, također brojka 18 – 18 gradova i mjesta iz kojih dolaze filmovi nadarenih mladih filmaša, uz Karlovac tu su Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Pula, Slavonski Brod, Šibenik, Varaždin, Vukovar, Dubrovnik, Samobor, Bjelovar, Čakovec, Zaprešić, Pazin, Križ i Gunja.

U konkurenciji su i četiri filma mladih karlovačkih filmaša iz Kinokluba Karlovac i poznatog “inkubatora” videodružine Gimnazije Karlovac:

1. Kad jednom smrkne drugom svane (animirani, autori: Nina Čorak, Lana Čorak, Sara Šprajcer)

2. Nevidljivi ples (slobodni stil, autori: Marko Mikšić, Nina Čorak, Sara Šprajcer)

3. Priča o bibliobusu (dokumentarni, autori: Nina Čorak, Marko Mikšić)

4. Školski odmor Ljudevita Gaja (dokumentarni, autori: Mario Višnjić, Marko Mikšić)

Već ujutro prilika je da odvedete klince (ili možda odete i sami iz nostalgičnih razloga) na jedan od najljepših domaćih dječjih filmova svih vremena, Bauerov “Sinji galeb”. Projekcija počinje u 11 sati u Zorin domu. U 17,30 u Knjižnici za mlade bit će predstavljeni slični filmski festivali ili srodna druženja mladih umjetnika – moći ćete saznati više o norveškom NUFF-u, zatim IYMS-u koji je ove godine održan u Los Angelesu, Sydneyu i Beogradu te o američkom festivalu Kid’s Eye.

Svečano otvaranje počinje u 20.30 u kinu Edison! Još jedan veliki plus mladim filmašima koji su isposlovali barem jednodnevne projekcije u najstarijoj specijaliziranoj kino zgradi na ovim prostorima. Nakon otvaranja na rasporedu je prva festivalska projekcija na kojoj ćete moći vidjeti filmove iz Hrvatske, Južne Koreje, Njemačke, Moldavije, Slovenije i Velike Britanije.

Nakon toga, u 22,30, na festivalskoj pozornici zasvirat će The Chocolate Nipples.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest