Brojni Karlovčani i mladi cijelog svijeta u Edisonu na otvaranju dvaju filmskih festivala

Brojni Karlovčani i mladi cijelog svijeta u Edisonu na otvaranju
dvaju filmskih festivala

Mladi karlovački filmaši iz Kinokluba Karlovac i videodružine Gimnazije Karlovac još su nas jednom ispunili ponosom, ali ovog puta i nostalgijom, tijekom svečanog otvaranja međunarodnog Four River filmskog festivala i državne Filmske revije mladeži. Stalni domaćini ova dva vrijedna festivala, mladi Karlovčani ovog su puta, pa barem za jednu večer, “okupirali” i Edison, doveli nas u naše staro, drago kino, najstarije specijalizirano kino u jugoistočnoj Europi i upravo u njemu otvorili novo izdanje “svojih” festivala, uz četiri filmske maskote – Charlie Chaplina, Sitha iz “Ratova zvijezda”, Kauboja i Profesora Baltazara.

Nastavili su i svojom “urbanom gerilom”, nakon ukrašavanja vlastitih plakata grafitima, sada su burnim pljeskom prekidali govornike svaki puta kada bi netko spomenuo riječi “kino Edison”. Mladi iz cijele Hrvatske, ali i cijelog svijeta, jer ne samo putem filmova, već i osobno u Karlovcu su se okupili mladi filmaši iz Južne Koreje, Velike Britanije, Njemačke, Italije, Belgije, Rumunjske, Mađarske, Moldavije, tradicionalnom bojom festivala, žutom, obojali su cijeli grad i nemojte propustiti u naredna četiri dana biti barem nakratko dijelom ovih festivala.

Karlovački filmaši na čelu s Marijom Ratković pružili su nam prekrasnu večer otvaranja, nema sumnje da nas čekaju i četiri prekrasna filmska dana.

Otvaranje je bilo sasvim u znaku nostalgije – prikazani su isječci iz dokumentarnog filma o Karlovcu, nastalog 1979. godine uz 400. obljetnicu našeg grada, ali i uradak “predaka” današnje videodružine, gimnazijski film “Petak” iz 1960. godine. Program je vodila Zrinka Cvitešić, sigurno najpoznatija “filmska” Karlovčanka, emotivan govor održao je i gradonačelnik Damir Jelić koji je i pokrenuo gimnazijsku videodružinu, pozdravili su mlade Karlovčane u prepunom Edisonu i predstavnici Ministarstva kulture i Hrvatskog filmskog saveza.

Festival su, kako je već i običaj, otvorili prošlogodišnji pobjednici – nije im bilo teško zbog toga doći čak iz Južne Koreje! Svaka čast za Hye-Jo Hwanga, Ji-Hye Hwanga i Huee-Hoon Kima, koji su prošle godine osvojili Grand Prix za animirani film “Poljubac mačkice”.

Da će i ovaj festival biti izvrstan pokazala je već prva festivalska projekcija – otvorena je domaćim uratkom, “Nevidljivim plesom” Karlovčanina Marka Mikšića, a slijedili su filmovi iz Moldavije, Južne Koreje, Velike Britanije, Njemačke, Slovenije i Hrvatske (vidjeli smo radove mladih filmaša iz Zaprešića, Vukovara i Gunje). A, bilo je i pjesme: u Edisonu uz Singrlice, ispred kina, do dugo u noć, uz The Chocolate Nipplese.

I četvrtak će obilovati filmovima, u Zorin domu i – na Starom gradu Dubovcu. Budite dio festivala, nećete požaliti. I još nešto, sve su projekcije – besplatne.

Program za četvrtak:

11.00 Zorin dom – Filmski 5+ “Mali leteći medvjedići 1”

14.30 Zorin dom – 2. festivalska projekcija

16.30 Zorin dom – 3. festivalska projekcija

18.30 Zorin dom – 4. festivalska projekcija

21.30 Stari grad Dubovac – Open air: “Kotlovina”

23.30 Stari grad Dubovac – rock svirka Deph

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest