U Žakanju kao u Švicarskoj, nezaposlenost tek 3,3 posto! Najgore u Cetingradu, od gradova u Slunju

Područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje objavio je i najsvježije podatke o broju nezaposlenih u općinama i gradovima Karlovačke županije, prema kojima se može vidjeti gdje je u Karlovačkoj županiji trenutačno najgora situacija, a gdje se, okvirno gledano, jer svaki izračun ima i svojih manjkavosti, ipak nešto bolje nose s hrvatskom gospodarskom stvarnošću. Treba naglasiti da postoci koje ćemo iznijeti u tekstu nisu stvarna rata nezaposlenosti po općinama i gradovima, već postotak u odnosu na ukupan broj stanovnika – stvaran postotak je, dakako, onaj u odnosu na broj radno sposobnog stanovništva, no nismo uspjeli pronaći konkretne podatke o svim općinama i gradovima za tu kategoriju. Ipak, i ovo otprilike daje sliku o situaciji u pojedinim općinama i gradovima pa se mogu pronaći i vrlo ugodna iznenađenja, ali i poneki neočekivan podatak, kao onaj o Kamanju, koje svakako zaslužuje pohvale na mnogim razinama, ali po pitanju nezaposlenosti nije poseban primjer u županiji.

Što se cijele županije tiče, nezaposlenih je po posljednjem izvješću 8.356, što je 6,4% stanovnika Karlovačke županije. U županijskom središtu Karlovcu je 3.011 nezaposlenih, što u odnosu na broj stanovnika iznosi 5,4%. Od gradova Karlovačke županije najmanje je nezaposlenih u Ozlju (4,4), a najgore u Slunju gdje je nezaposleno 10,2% od ukupnog broja stanovnika. Ogulin (7) i Duga Resa (7,2) također stoje gore od županijskog prosjeka.

Taj prosjek donekle popravljaju općine, što je i razumljivo zbog ipak koliko-toliko razvijene poljoprivrede, pogotovo u sjevernom dijelu županije.

Posebno se izdvajaju dvije pa je tako najbolja situacija u Žakanju koje ima samo 64 nezaposlena ili 3,3% od ukupnog broja stanovnika. Tolika je, za ilustraciju, stopa nezaposlenosti u Švicarskoj, inače jedna od najnižih u Europi, ali samo kad se broji radno sposobno stanovništvo.

Možda i pomalo iznenađujuće, jer ta općina rijetko se spominje kao pozitivan primjer, iako to očito jest, na drugom mjestu je Lasinja (3,6). Ispod 5% nezaposlenih je još samo u Ribniku (4,8), a ispod 6% u Kamanju i Netretiću (u obje općine 5,8). Na drugom kraju ljestvice su Plaški s 13,8% te Cetingrad s ogromnih 16,7% nezaposlenih od ukupnog broja stanovništva.

Evo i ljestvice trenutačnog postotka nezaposlenosti u odnosu na ukupan broj stanovništva za gradove i općine Karlovačke županije:

GRADOVI:

1. Ozalj 4,4

2. Karlovac 5,4

3. Ogulin 7

4. Duga Resa 7,2

5. Slunj 10,2

OPĆINE:

1. Žakanje 3,3

2. Lasinja 3,6

3. Ribnik 4,8

4./5. Kamanje i Netretić 5,8

6. Bosiljevo 6

7. Draganić 6,2

8. Generalski Stol 6,3

9. Vojnić 7

10. Barilović 7,1

11./12. Josipdol i Saborsko 7,7

13./14. Rakovica i Krnjak 7,9

15. Tounj 8,5

16. Plaški 13,8

17. Cetingrad 16,7

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest