Grand Prix 4. Four River festivala osvojio danski film Upside down

Grand Prix 4. Four River festivala osvojio danski film Upside down

Nakon četiri lijepa, vesela i šarena dana završeno je još jedno izdanje 4. Four River film festivala i 16. filmska revija mladeži. Prikazano je stotinjak filmova, što u službenoj konkurenciji, što u raznim popratnim programima, bilo je tribina, druženja, rock svirki…a na kraju je podijeljeno i četrnaest nagrada, od kojih bismo tri mogli izdvojiti kao “glavne”, jer se dobitnici biraju iz konkurencije svih pristiglih filmova.

Najveća i najvažnija nagrada festivala, Grand prix, ove godine odlazi u Dansku i to za film “Upside down” autorice Sare B. Pedersen. Po mišljenju publike, pak, najbolji film ove godine bio je “Kordunaški top model”, grupe autora iz Blank filmskog inkubatora Zagreb i Suncokreta iz Gvozda. “Žuta zastava”, nagrada koja se dodjeljuje filmu koji na najbolji način obrađuje tematiku nasilja na filmu, pripala je ArtStudiju iz Moldavije i to za film “Ograda”.

Ocjenjivački sud odabrao je i najbolje filmove u domaćoj i međunarodnoj konkurenciji prema kategorijama – nagradu za animirani film dobio je južnokorejski “Time Restaurant”, a u ovoj kategoriji posebno priznanje dobio je još jedan južnokorejski film “Poop”. U kategoriji dokumentarnog filma najboljim je proglašen slovenski film “Save it for the morning after”, a u otvorenoj kategoriji pobijedio je film iz Velike Britanije “The ice cream film”.

Za najbolji igrani film podijeljene su dvije nagrade, žiri je očito bio neodlučan, pa prvo mjesto dijele irski film “The last princess” te danski “Retour”.

U kategoriji domaćih filmova nagrađeni su: za animirani film “1000 ždralova” Foto kino kluba Zaprešić, za dokumentarni film “Boba”, autora iz Medicinske škole Osijek, za igrani film “Mane” Studija kreativnih ideja Gunja, a posebno priznanje pripalo je Foto kino klubu Zaprešić za film “Vrisak”. U kategoriji slobodnog stila najboljim je proglašen film “Izvan fokusa” Studija kreativnih ideja Gunja.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest