Više od 150 mačaka na dvodnevnoj međunarodnoj izložbi u OŠ Grabrik

Više od 150 mačaka na dvodnevnoj međunarodnoj izložbi u OŠ Grabrik

Birmanka, Maine Coon, Britanska kratkodlaka, Snowshoe i Norveška šumska mačka samo su neke od ”zvijezda” Međunarodne izložbe mačaka, koja se 10. i 11. rujna održava u OŠ Grabrik, u vremenu od 10 do 18 sati. Riječ je o prvoj natjecateljskoj izložbi na ovakvom nivou koja se održava u Karlovcu, u organizaciji nekog registriranog felinološkog društva. Preko 150 mačaka iz Hrvatske, uključujući i Karlovac, i zemalja regije (Austrija, Mađarska, Slovačka, Češka, Italija i mnoge druge) ocjenjivat će četiri internacionalna suca FIFe organizacije ( svjetske organizacije uzgajivača mačaka) iz Belgije, Francuske i Švicarske. Mačke su grupirane u četiri glavne kategorije: perzijanerke, dugodlake, kratkodlake i sijamke, uz niz podkategorija (samo u kratkodlake spada 40-tak podvrsta). Prilikom ocjenjivanja suci uzimaju u obzir karakteristike propisane prema međunarodnim standardima, poput duljine i kvalitete dlake, položaja glave, ušiju ili očiju.

Uz stručno mišljenje, najljepšu mačku će po vlastitom izboru odabrati i posjetitelji, a prve tri bit će nagrađene simboličnim nagradama. Svi ljubitelji ovih gracioznih životinja imat će prilike uzgajivačima postaviti pitanje o načinu uzgoja različitih pasmina ili karakteristikama koje krase pojedinu vrstu mačke.

– Mačke na izložbe kreću s tri mjeseca starosti i naviknute su na ovakav ”način života”. Uvijek se vodi računa da životinjama bude što ugodnije i komotnije. Bitno je da ima što prostraniji kavez, unutar kojeg je pijesak, svježa voda i hrana. Uvjet pristupanja izložbi jest i da mačke budu cijepljene da bi se izbjegle zaraze, a prolaze i kroz obavezni veterinarski pregled, kaže jedan od organizatora Robert Šušnjar te nadodaje da se cijene mačaka ovisno o vrsti kreću od 500 pa do nekoliko tisuća eura.

Svi zainteresirani izložbu će moći pogledati i sutra, na istoj lokaciji od 10 do 18 sati.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest