Karlovčanima predstavljen hrvatski svemirski projekt Synergy Moon

Karlovčanima predstavljen hrvatski svemirski projekt Synergy Moon

Internetska tvrtka Google ponudila je nagradni fond od 30 milijuna dolara za one koji uspiju napraviti letjelicu i vozilo koje će sletjeti na Mjesec, napraviti 500 metara te poslati kvalitetnu televizijsku sliku natrag na Zemlju. Jedan od 28 prijavljenih timova je i hrvatski tim Synergy Moon, čija će letjelica Neptun 1000 te robotičko vozilo Histrohod ozbiljno konkurirati u ovome natječaju.

Upravo je o tome večeras održano predavanje u Knjižnici za mlade, a mnogobrojni posjetitelji mogli su dobiti detaljne podatke o planu projekta te procesu njegova nastajanja i na kraju njegovu konačnom cilju. Kroz kratku povijest svemirskih postignuća i otkrića prisutne je vodio Miroslav Ambruš – Kiš, voditelj Synergy Moon projekta, koji bi ujedno u prosincu ili siječnju trebao postati prvi hrvatski turist u svemiru. O tom pothvatu Kiš kaže da se nimalo ne boji jer je vjerojatnost da će nešto poći po zlu ravna onoj dobitka na lotu. U svemir će poći zajedno sa Nebojšom Stanojevićem, a let bi trebao trajati oko dvanaest sati pri čemu će letjelica napraviti osam krugova po orbiti.

Inače, na Synergy Moon projekt Kiš je posebno ponosan te ga smatra iznimnom čašću za Hrvatsku, ponajprije jer smo uopće dobili priliku sudjelovati u projektu takvih razmjera, a osim toga, članovi tima ističu kako su za dosadašnji rad, na osnovu obavljenih testiranja, dobili same pohvale.

– Synergy Moon trenutno je najambicioznije tehnološko natjecanje na svijetu u kojem sudjeluje preko pedeset zemalja, a kako se čini, obilježit će početak stoljeća, ističe voditelj ovog povijesnog
projekta.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest