Ljepota i zdravlje: Kako spriječiti starenje lica?

Ljepota i zdravlje: Kako spriječiti starenje lica?

Lice (lat. facies) je prednji dio glave a time i jedno je od  glavnih anatomskih obilježja čovjeka koje ga u potpunosti personificira. Stoga nam mimika lica omogućuje neverbalnu komunikaciju i vrlo često izražava naše osjećaje.

U životu svake žene gotovo u svim fazama života uvijek se sama po sebi nameće vječna dilema: posvetiti se više njezi lica ili tijela. Drugim riječima ukoliko ste ograničeni vremenom zbog svojih svakodnevnih obaveza što je za Vas bitnije: imati vitku figuru ili izgledati nekoliko godina mlađe, uz pretpostavku da ste se odlučili barem u jednom slučaju doći što bliže subjektivnom savršenstvu vlastitog izgleda.

Zdravo i lijepo lice

Govoreći o stanju lica općenito je poznato da je gubitak masnoće iz inače vrlo tanke kože lica prirodan proces paralelan sa starenjem. Također treba naglasiti da svaka dijeta ovaj proces potencira i često ubrzava. Ako se potkožne masnoće naglo gube nakon 30. godine života, koža se ne može adaptirati s obzirom da je manje elastična zbog prirodnog procesa smanjivanja kolagena i elasticiteta. Koža tako ostaje bez unutarnje potpore i počinje stvaranje bora. Rubni dijelovi obraza izgledaju nabrani, a bore su time dublje što je veći nedostatak masnoće koja bi ih potkožno ispunjavala i zatezala. Usne se također stanjuju, čime cijelo lice poprima umoran i starački izgled. Proces je primjetan i neizbježan bez obzira na spol čovjeka i jednako pogađa i muškarce i žene.

Zdrava i lijepa koža lica ključ je osobnog ljudskog zadovoljstva, njegovano lice učinit će vas samouvjerenijima i zadovoljnijima. Koža ima odličnu sposobnost obnavljanja, no za njegovano lice potrebo je više od pravilnog korištenja samo proizvoda za njegu. Ono što je doista važno je način života – što radite, što i kako se hranite, koliko vode pijete, bavite li se sportom, boravite li ćesto u prirodi, koliko ste učestalo izloženi stresu. Ako vas nečista koža ozbiljno muči i nakon svih pokušaja njege te promjene načina života, najbolje bi bilo posjetiti kozmetički salon, gdje će vam stručna osoba pregledati lice, postaviti dijagnozu i odrediti tretman ili pomoći stručnim savjetom. Dobro je znati da akne ne bi trebali istiskivati sami jer možete još više pogoršati upale i oštećenja kože.

Kada žene čvrsto odluče smršaviti, najčešća namjera je izgubiti višak masnoće sa bokova i stražnjice. Međutim, to je prirodna zaliha za hitne slučajeve (trudnoća) i tijelo se takvih zaliha ne može tako lako osloboditi. Ako tijelu pak uskratite nužne kalorije, tijelo će prvo iskoristiti masnoću iz gornjih dijelova tijela. Ovo znači da dijeta nakon tridesete za ženu može značiti izborano lice i zasigurno neproporcionalno mršavljenje.

U zrelijoj dobi nagli gubitak nekoliko kilograma tjelesne težine prvo će se odraziti na licu. Tijelo će možda izgledati bolje, ali lice će se doimati umorno i suho. Izgled kod kojeg se ističu kosti lica možda je dobar za dvadesete, ali ga u četrdesetima nikako ne želite, s obzirom da ćete izgledati i starije i iznurenije. S time se slažu i plastični kirurzi, koji su najčešće krajnja stanica svih ovakvih pokušaja.

Kako spriječiti starenje lica?

Prevencija u njezi lica tijekom zrele dobi najbitnija je aktivnost u pravovremenom spriječavanju starenja. Cilj je izgledati u skladu sa stanjem u svome srcu a ne izgledati starije nego što doista jeste. Crte lica su bitan i prepoznatljiv identitet vaše osobnosti i ljepote. Bez pravilne njege i pažnje, koža lica koja je vrlo tanka i nježna ubrzo će započeti pokazivati znakove starenja.

Najbitnija stvar kod njege kože i odgađanja procesa starenja je redovito čišćenje i korištenje hidratizirajućeg sredstva. Redovitim čišćenjem se uklanja nakupljena prljavština, šminka i masnoće iz pora te se na taj način omogućava pravilno disanje kože. Ritam čišćenja lica svaku večer prije spavanja jedan je od nužnih preduvjeta za zdravlje kože. Nedostatak esencijalne vlage jedan je od glavnih razloga zbog čega starija koža postaje isušena, puna bora i smežurana. Redovitim korištenjem hidratizirajućih sredstava održat će se  nježni i mladoliki izgled kože. Usporavanje procesa starenja može se postići i korištenjem krema sa zaštitnim faktorom. Poznato je da ultraljubičaste zrake oštećuju kožu, a posebno uzrokuju nastanak tamnih mrlja i povećavaju isušenost. Stoga, kad god izlazite iz kuće nanesite kvalitetno sredstvo za zaštitu od sunca, ne samo na lice nego i na vrat, dekolte i sve ostale dijelove tijela koje su izložene suncu. Pravilna i raznolika prehrana je nezaobilazni faktor u odgađanju procesa prirodnog starenja kože lica. Uravnotežena prehrana bogata žitaricama, voćem, povrćem, plodovima oraščića i s mnogo tekućine zapravo je i najbitnija. Znajte da je jednako važno na vrijeme prestati s pušenjem jer pušenje generira mnogo slobodnih radikala i ubrzava proces starenja kože Posljednje ali jednako bitno u ovoj priči je da redovitu tjelovježbu ne smijemo zaboraviti. Vježbanjem poboljšavamo protok krvi u tijelu, a time prenošenje hranjivih elemenata sve do stanica kože lica. Obogaćena kvalitetnim tvarima i neophodnim kisikom za pravilni metabolizam, koža će se lakše odupirati štetnim utjecajima iz okoliša, brže oporavljati te će se na taj način usporiti proces starenja.

Vježbajte mišiće lica osmijehom

Znate li da pedeset i sedam potkožnih mišića lica tvore složeni mišićni sustav glave. Mišići lica skupljeni su uglavnom oko prirodnih otvora dajući karakteristične oblike očnom, nosnom i usnom otvoru. U dubokom sloju kože mišići se vežu finim završecima na elemente njezina elasticiteta. Njihovom kontrakcijom stvara se izraz čovjekova lica, mimika. Zato ih zovemo i mimični mišići. Afekti, misli i cijeli duševni život održavaju se na mimičnom mišićju. Tonus potkožnih mišića uvjetuje stanovitu napetost, pa konfiguracija svih mimičnih mišića daje licu određenu fizionomiju, koja je u svakog čovjeka drugačija.

Kontrakcija pojedinih mišića ili mišićnih skupina lica izražava trenutačene osjećaje i raspoloženja ali isto tako i stvara bore. Mišićje i izraz lica također mogu odražavati napor, bolest i tjelesnu iscrpljenost. Mimika djece je prirodna i odgovara trenutačnom proživljavanju. Mimika odraslih više je ili manje iskonstruirana ili poslovično umjetna.

Prema nekim istraživanjima čovjek koristi više mišića za namršten izraz lica nego u slučaju nasmijanog lica. Znači, lakše je i prirodnije imati nasmiješeno lice. Zato uvijek treba imati na umu kako OSMIJEH ne košta ništa, a djeluje čudesno. Kada osoba ima osmijeh na licu, lice je ozareno, isijava radost. Možda nužno ne znači sreću, ali iskreno nasmijana osoba vrlo pozitivno djeluje i na svoju okolinu.

Najčešća tajna večine USPJEHA je njegovo Veličanstvo OSMIJEH. Pa svatko bi volio pokraj sebe imati nasmijanu osobu, zar ne? Ne kaže se uzalud da se smijehom i led  probija. Osmijeh je poput širom otvorenih vrata koja pozivaju druge da uđu u taj čarobni veseli svijet.

Osmijeh obogaćuje onoga kome je upućen, a ne osiromašuje onoga tko ga daje. Ponekad bljesne poput munje, ali sjećanje na njega može trajati zauvijek. Nitko nije toliko bogat ni toliko siromašan da bi ga mogao sebi uskratiti i svatko njime dobiva. Osmijeh donosi sreću u kuću, pozdrav prijatelju, pomoć pri sklapanju posla. On je odmor umornom, putokaz izgubljenom, sunčana zraka žalosnom i najbolji prirodni lijek protiv ljutnje.

Stoga, smijte se od srca i svakom srcu, budite radosni i zračite ljubav tom najiskrenijom mimikom ljudskog lica. Ne sramite se poveseliti i najmanjoj sitnici i radite to često i zarazite sve svoje bližnje, drage i voljene tom filozofijom.

http://salonoaza.hr/

Sponzorirani članak

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest