Maradin: Centar na Babinoj gori najranije za dvije godine, bio bi i prije da nema “kočničara”

Maradin: Centar na Babinoj gori najranije za dvije godine, bio bi i
prije da nema “kočničara”

Ekološke udruge najveći su kočničari projekta izgradnje Centra za gospodarenje otpadom (CGO) na Babinoj gori, rekao je danas novinarima županijski pročelnik za prostorno planiranje Marinko Maradin, a nakon što je na inicijativu Udruge za zaštitu okoliša jutros na razgovor primio njezine članove Nikolu Vuljanića, Biserku Schmuck i Žarka Kotura.

Ekolozi – “kočničari”

Ekološke aktiviste koji su za Maradina “kočničari” jednog od najvećeg projekta Karlovačke županije u novijoj povijesti, a za mnoge, prije svega mještane naselja uz Babinu goru borci za čistu vodu i zrak, zanimalo je tko će financirati projekt čija se vrijednost procjenjuje na više od 200 milijuna kuna. Plan Županije da se sredstva pronađu i u fondovima Europske unije demantiraju nedavnim dopisom od Delegacije EU u Hrvatskoj u kojem rukovoditelj Izvršnog odjela Richard Masa obaviještava da spomenuti projekt županijskog CGO dosad nije došao pred Komisiju, odnosno da u EU o planovima njegove gradnje – nemaju pojma. Ekolozi se pitaju, zašto su usta dužnosnika puna riječi o sredstvima EU kad dosad nikakva dokumentacija a kamoli ozbiljan projekt nije stigao do onih koji bi trebali dati novac.

Maradin kaže da je cijeli projekt od kapitalne važnosti za Republiku Hrvatsku te da stoga kompletno financiranje ide preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i to po svojoj proceduri. Sljedeći je korak, kaže, sastanak Povjerenstva koji će razmatrati Studiju utjecaja na okoliš dok nakon toga slijedi procedura ishodovanja lokacijske dozvole i ostale potrebne dokumentacije. Karlovačka županija je dosad na projekt potrošila oko 1,3 milijuna kuna što bi joj Fond u budućnosti trebao refundirati.

Bar imamo direktora

Zanimljivo, budući Centar je već zaživio kao tvrtka i tako dobio svog direktora – Zdravka Marčetića koji je na ovo mjesto došao po političkom ključu. Marčetić se, međutim, u ovom projektu uopće ne eksponira već sve ide preko županijskog pročelnika Maradina. Da Marčetić neće imati previše posla još barem dvije godine, prisnažio je i Maradin kazavši da bi, ako odsad sve bude išlo po planu, gradnja Centra za gospodarenje otpadom mogla početi tek u jesen 2013. godine.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest