Oružje i dalje problem, nastavlja se akcija Manje oružja, manje tragedije

Oružje i dalje problem, nastavlja se akcija Manje oružja, manje
tragedije

Akcija “Manje oružja – manje tragedije” s ciljem prikupljanja oružja zaostalog iz Domovinskog rata nastavlja se u Slunju, Rakovici i Cetingradu od 19. do 23. rujna. Kako najavljuju u PU karlovačkoj, policajci će tih dana obilaziti područje i građane animirati na dragovoljnu predaju oružja.

– Cilj ove akcije je povećanje opće sigurnosti na području grada Slunja, općina Rakovica i Cetingrad, sprječavajući na taj način tragedije i kažnjive radnje kojima je uzrok oružje i eksplozivna sredstva, kažu u policiji.

Uz ozaljski kraj gdje se, sudeći po statistici oduzimanja ilegalnog oružja, još uvijek skrivaju pritajeni ljubitelji opasnih “ratnih trofeja”, najviše je slučaja zabilježeno upravo na području Slunja, Rakovice i Cetingrada.

Zanimljivi su podaci o količini zaplijenjenog oružja od početka akcije “Manje oružja – manje tragedije” koja je krenula 1. rujna 2007. godine.

Prikupljeno je čak 46 automatskih pušaka, 31 poluautomatskih pušaka, 72 puške s užlijebljenim cijevima, tri puške s glatkim cijevima i 11 vojničkih pušaka. Policajci su domovima građana pronašli, ili su pak ovi samo dobrovoljno predali, još 30 strojnica, 6 pušaka “tandžara”, jednu PAP-ovku, četiri puške M-98 i dva puškomitraljeza. Građani su godinama nakon rata u svojim privatnim arsenalima skrivali 22 mine, 11 komada eksploziva “Amonal”, 1.620 grama vojnog eksploziva, 200 metara sporogorećeg štapina, tri kilograma TNT-a, 3 EDK kapisle i 4 detonatorske kapisle ali i šest tromblonskih mina, tri ručna raketna bacača, trinaest ručnih bacača – “zolja”, dva puščana tromblona, 10 pištolja i čak 115 ručnih bombi.

U akciji na području Slunja građani se mole da osobno ne donose oružje i eksplozivna sredstva u Policijsku postaju Slunj, već da o namjeri dragovoljne predaje obavijeste Policijsku postaju Slunj na broj telefona 047/777-100 ili 192, kako bi policijski službenici to oružje ili eksplozivna sredstva preuzeli u njihovu domu i kako bi time izbjegli moguće ozljeđivanje. KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest