Realizacija GPM-a dobila “palac dolje” – ili kasni ili se ne provodi

Realizacija GPM-a dobila “palac dolje” – ili kasni ili se ne
provodi

Realizacija jedva četrdesetak posto iz zacrtanog Gradskog programa za mlade (GPM) naša je stvarnost dok se velik dio predviđenih aktivnosti ili ne provodi, ili provedba “debelo” kasni. Ovo je, naime, zaključak današnje tiskovne konferencije održane u Centru za mlade na Gazi na kojoj je predstavljena publikacija projekta “Demokracija za 5”. U publikaciji se nalazi analiza provedbe Gradskog programa kojeg je usvojilo Gradsko vijeće Karlovca a koji bi trebao biti temeljna odrednica karlovačke gradske uprave u radu s mladom populacijom. Međutim, kako stvari stoje, veliki dio ostao je tek “mrtvo slovo na papiru”.

– Analizom programa došli smo do zaključka da je provedeno oko 40 posto programa i to najviše iz poglavlja zdravstvene zaštite i zdravlja mladih, a najmanje u području kulture. S provedbom postojećih mjera i aktivnosti definitivno se moglo puno više jer neke od mjera zahtijevaju samo minimalna financijska izdvajanja, kazao je Domagoj Šavor iz udruge “Poluga” te dodao da problem predstavlja i nepostojanje Operativnog plana za 2011/2012. godinu kao i planova za razdoblje od 2013. do 2017. godine. Podsjetimo, Gradski program je donešen za radoblje od 2008. godine do 2012. i definitivno nije opravdao očekivanja.

– Analiza je pokazala da je i praktični dio praćenja provedbe GPM “klimav”.  Povjerenstvo za praćenje provedbe sastalo se samo nekoliko puta evaluirajući postignuto bez konkretnih zaključaka za daljnje akcije, a dosadašnji rad Savjeta mladih okarakteriziran je kao nedjelotvoran te je zaključeno da ne postoji odgovarajući sustav komunikacije između donositelja odluka koji onda GPM-u ne vrednuju kao strategiju te se brojne mjere i aktivnosti nisu ni počele provoditi, rečeno je na tiskovnoj.

– Bolja suradnja ostvarila bi se uključivanjem stručnog suradnika za mlade u provedbu i praćenje GPM kojem bi mladi bili jedini i isključivi predmet interesa. Mlade je potrebno i dodatno informirati o tome kako se uključiti u politiku za mlade na mjestima kao što su knjižnice, škole i fakulteti Smatramo da bi bilo dobro pokretanuti informativni portal, gdje bi se mlade moglo između ostalog informirati i o stanju na tržištu rada jer se na pitanju povećanja zaposlenosti u ovoj dobnoj skupini definitivno treba poraditi, kazao je Marijan Ferić iz Agende mladih demokrata. Ferić kaže da se njihove preporuke i prijedlozi za poboljšanje postojećeg GPM odnose i na pitanje stambenog zbrinjavanja mladih, formiranja posebne liste za mlade koji traže gradske stanove, osiguravanja adekvatnog prostora za aktivnosti mladih, poticanje umrežavanja organizacija mladih, ali i educiranje društva o problemima koje tište ovu populaciju.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest